Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Zwarte nasi met groenten

Heel eerlijk: mij verbaast het niet. De uitkomst van het grote avondeetonderzoek van De Volkskrant, bedoel ik. Pasta op één! Nu alleen nog oppassen dat wij volkskoks niet deze gulle rubriek volsmeren met recepten voor aangekleed kookdeeg. Terughoudendheid, jongens, is de moeder van de… de… nou ja dinges. Schaarste en variatie, zowel van ingrediënten als hun bereiding, maken dingen lekker. Houden dingen lekker ook. Je mag dol zijn op pasta alla carbonara, als je het alle dagen eet is de pret er gauw vanaf. Daarom vandaag geen deegwaar; we nemen rijst. Nasi is immers ook een hit onder de kokers, hoewel ik durf te wedden dat het in de meeste gevallen het standaardrecept is. Blokjes varkensvlees, een baal nasigroenten, een zakje of blokje nasikruiden en een riante sliert zoete ketjap. Niks mis mee. Maar voor instructies dienaangaande bent u niet op deze pagina aangeland – trouwens, dit waren ze al.

Jaren geleden was ik op bezoek bij rijstgigant Gallo in Noord-Italië. Die risottorijst verbouwt, allicht. Plus basmati (jazeker, zo uit de rijstvelden bij Vercelli!) en wat specialiteiten, waaronder zwarte Aziatische rijst, die ze riso venere noemen, ‘venusrijst’. Een verzinsel van enkele jaren eerder, toen ze met de teelt begonnen. Zwarte rijst ligt inmiddels bij de supermarkten, van allerlei merken. Het is een zilvervliesvariant: het vlies is zwart. Als je hem zou pellen houd je weer witte over. Ik maakte er een groentenasi mee. Lekker kauwerig en buitengemeen fraai om naar te kijken; laat je niet tegenhouden door de lange ingrediëntenlijst.

 

Zwarte nasi met groenten

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

100 g zwarte rijst

2 lenteuien

1 rode ui, fijngesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

3 cm verse gember, fijngehakt

4 eetl. olijfolie

150 g kastanjechampignons, in stukken

100 g diepvrieserwtjes, ontdooid

100 g taugé

4 eetl. kikkoman

2 eetl. ketjap manis

1 theel. korianderpoeder

1 theel. komijnpoeder

2 eetl. sesamolie

 

Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking. Eigenlijk is de dag ervoor gekookt en afgekoeld het best. Snijd de lenteuien klein en houd het donkergroen apart. Fruit de rode ui, knoflook en gember in de olie glazig. Voeg de champignons en lenteui toe en bak 4 minuten mee. Doe er dan de erwtjes en taugé bij, plus de kikkoman, ketjap en specerijen. Sudder zachtjes 2 minuten. Schep de rijst erdoor en warm al omscheppend grondig door. Giet er voor serveren een dun straaltje sesamolie over en bekroon met het achtergehouden groen van de lentui. Wijn erbij: Italiaans rood, bijvoorbeeld nerello mascalese.

Op 3 november 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.