Loethe Olthuis is weer aan zet in het Volkskrant Weekendmenu. Zij bedacht als hoofdgerecht een entrecote met geroosterde nazomergroenten. En ik zocht er zoals gebruikelijk een wijn bij uit, niet zwaar, met een verrassend lekkere smaak: een pinot noir uit Nieuw-Zeeland…
Waarom
Ja, er is biefstuk. Rood vlees dus. Maar er is ook groente, heel veel zelfs, met tomaat en courgette en een heleboel gebakken frissigheid. Bij dit gerecht zou je dus uitstekend witte wijn kunnen drinken, of rosé. Want rood vlees en krachtige rode wijn zijn dan wel dol op elkaar, groente en krachtige rode wijn helemaal niet. Maar er zijn andere oplossingen. Rode wijnen met frissigheid!
Smaak
De pinot noirdruif is die van de grote rode Bourgognes. In Nieuw-Zeeland echter wordt er ook fantastische wijn van gemaakt, net eventjes ronder, en verheugend goedkoper. Neem deze Yealands, lichtvoetig, sappig en met een lekker bittertje als van amarenekersen. Smaakt heerlijk met en zonder entrecote. Helaas kost hij meer dan de tientjesgrens die ik normaal aanhoud, maar hij is het waard; een Bourgogne van vergelijkbaar niveau zou dik het dubbele kosten.
Verkrijgbaar
Gall & Gall, 10,99 euro.