Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Wokkomkommer met verse tonijn

Nieuw: wokkomkommer! Heel af en toe verschijnt er iets nieuws in het groentevak, maar meestal is het niet meer dan een nieuwe naam voor iets bekends. Nu echter zit er echt vegavlees aan de kluif. Nederland loopt mondiaal voorop als het om zaadverdeling gaat, en een belangrijke speler, Rijk Zwaan, bedacht dat het fijn zou zijn om de Aziatische komkommer geschikt te maken voor de Nederlandse teelt. Terecht, vind ik, na proberen. Chinezen gebruiken komkommers graag in warme gerechten en daar zijn die lange groene van bij ons minder geschikt voor. Te nat. Bij wokken lopen ze leeg.

De nieuwe wokkomkommer heeft weliswaar iets minder de kenmerkende komkommersmaak, maar hij blijft stevig bij verhitting, wordt een tikkeltje zoet. En nee, hij lijkt niet op courgette. Proberen dus, en eerst even giechelen over het ietwat masochistische uiterlijk met de bobbeltjes, stekeltjes bijna. In de mond blijken ze volkomen onschuldig, ook als je de komkommer rauw proeft. Als ik het goed begrijp, is hij bij Albert Heijn XL en groentehandels te koop, voor de biovariant ga je naar Ekoplaza.

 

Wokkomkommer met verse tonijn

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

150 g verse tonijn (MSC-duurzaam graag!)

6 eetl. lichte sojasaus

2 tenen knoflook, geperst

3 cm verse gember, geschild en geraspt

4 eetl.l neutrale olie

1 wokkomkommer

1 ui, in grove flinters

1 rode paprika, in repen of stukjes

1 theel. suiker

5 grote gedroogde rode pepers (toko)

50 ml droge sherry

3 eetl. sesamolie

 

Snijd de tonijn in blokken van 2 cm. Marineer ze in de helft van de sojasaus met de geperste knoflook en geraspte gember; een kwartier is goed, een half uur is beter. Verhit 2 eetlepels neutrale olie in een koekenpannetje op goed hoog vuur en bak er vliegensvlug de blokjes tonijn in. Iets verkleuren is genoeg, ga zeker niet langer dan 1 minuut door.

Snijd de komkommer in de lengte door midden en dan in mootjes van 1,5 cm. Knip de pepers in stukken en frommel er de zaadjes uit.

Bak de paprika en ui met de pepers 4 minuten in de resterende neutrale olie. Voeg dan de komkommer toe en warm goed door. Giet er de sherry en de rest van de sojasaus bij, voeg de suiker toe. Laat even bruisen. Meng er de tonijn bij en warm weer even door. Giet er de sesamolie over.

Ik at er noedels bij, maar rijst kan ook. Wijn: lichte rode, Fleurie (Beaujolais) of Dolcetto.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Wokkomkommer met verse tonijn

    1. Wat denk je, zou ik als culinair journalist met 35 jaar ervaring het verschil niet weten tussen een courgette en zo’n wokkomkommer?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.