Meeliften op andermans succes, het is een oeroude verkooptechniek. Camembert uit Amerika, feta uit Denemarken, Gouda uit Polen, bij kaas was het lang normaal, maar bij wijn ook: Californische Chablis, Australische port, sherry uit Zuid-Afrika. Veel ervan mag inmiddels niet meer; de Europese Unie heeft intern en extern voor naamszuivering gezorgd.
Hongarije was en is beroemd om de Tokajwijn, intens zoet en weelderig. Vandaar dat er in de Alsace een Tokay bestond, en in Noord-Italië een Tocai. Beide hadden niets van doen met het Hongaarse zoet. En beide moeten het op last van de E.U. alweer jaren doen met andere namen, respectievelijk Pinot Gris en Friulano. Die laatste werd lang als uniek beschouwd, maar blijkt van de van oorsprong Franse druif sauvignonasse (die weer geen familie is van sauvignon blanc). Over wijn raak je nooit uitgeleerd.
Van Gall & Gall proefde ik een Friulano van Villa Locatelli, een oud familiebedrijf op de grens met Slovenië. Aangenaam anders is hij, droog en met een bijzonder parfum, beetje hooi, beetje kamperfoelie, bloemblaadjes en wat amandel. De smaak is vol, ondanks een laag alcoholpercentage van 12,5 procent. Kip, daar smaakt hij perfect bij, of, beter nog, asperges met gerookte zalm. Voorjaar!
Villa Locatelli Friulano 2012, Friuli, € 8,99
Gall & Gall