Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept vis met Libanese tomatensaus

Pijnboompitten, laten we het daar eens over hebben. Gister heb ik er weer eens een heel pannetje vol van laten verbranden, dus dat is een mooie aanleiding. Gekke nootjes zijn het, zaden uit dennenappels, pijnboomappels, hoe noem je die dingen, all the way uit aangenaam betemperatuurde landen, als ik de vorige week in de Languedoc even niet meereken. De echte mediterrane pijnboompitten kunnen van verschillende boomsoorten komen, maar ze zijn allemaal nogal lang, 1 tot 2 cm, en zien er bijna uit als meelwormen. Je ziet ze weinig bij ons, omdat de kleinere, meer ronde Chinese pijnboompitten goedkoper zijn. En waar let de Nederlander op? Precies.

Ik herinner nog even aan het bitteresmaakprobleem, dat veroorzaakt werd door een driehoekige pijnboompitvariant uit China, die inmiddels niet meer in Europa ingevoerd mag worden. Als het goed is, kunnen we nu dus weer vrijelijk pinoli eten. Die mediterrane, die lange, zijn iets zachter en zoeter, en bakken ook niet zo snel krokant. Maar ze zijn natuurlijk stukken bijzonderderder. Maar ho, wat zeur ik. Je moet ze eerst zien te krijgen. Dat valt nog niet mee – de gemiddelde supermarkt waagt zich er niet aan. Te duur. De horecagroothandel heeft ze, en anders kijk je op www.finefoods-online.com, waar ik af en toe een hele kilo Iraanse koop.

Pijnboompitten kun je roosteren in een droog koekenpannetje, maar ook bakken in wat olie en daarna laten uitlekken op keukenpapier. Het resultaat is anders. Bij het bakken wordt de smaak voller. Vet smaak vol. Zoals in dit recept: vis met Libanese tomatensaus.

Bak de ui in 6 eetlepels olie rustig tot hij echt begint te kleuren – zo’n 10 minuten – en bak dan even de knoflook mee. Voeg de tomatenstukjes, tahin, specerijen en 2 eetlepels citroensap toe. Laat zachtjes 5 minuten pruttelen, roer en breng op smaak met zout, chilipeper en misschien nog citroensap. Zet het vuur uit.

Bak de pijnboompitten in de resterende olie al roerend tot ze goudbruin worden. Worden! Doe onmiddellijk in een schaaltje en giet de olie af.

Verwarm de oven op 200 graden. Zout de vis gul en wrijf in met citroensap. Doe in een ovenschaal met de pijnboompitolie, wentel en draai. Bak 7 minuten in de oven. Warm ondertussen de saus. Overgiet de vis met saus en bestrooi met de pijnboompitten.

Vis met Libanese tomatensaus

Voor 4 personen

1 ui, fijngesnipperd

10 eetlepels olijfolie

3 tenen knoflook, gehakt

1 blik à 400 ml tomatenstukjes

1 gulle eetlepel tahin (sesampasta)

1 eetlepel gemalen komijn

1 eetlepel gemalen koriander

4 eetlepels citroensap

chilipeper

50 g pijnboompitten

600 gram victoriabaarsfilet of een andere vis, in stukken

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept vis met Libanese tomatensaus

  1. Lijkt me een heerlijk recept, en wil hier ook graag de Iraanse pijnboompitten voor gebruiken. Aangezien je natuurlijk geen kilo in 1 keer verorberd, zou ik graag willen weten hoe u ze bewaard. Kunnen ze goed ingevroren worden?
    Alvast bedankt voor uw antwoord.

  2. Geweldig recept, heb het al aan veel vrienden voorgezet en het recept met hen gedeeld. De Jumbo heeft overigens kant en klare geroosterde pitten, wel zo handig

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.