Of ik wel eens recepten herhaal in de Volkskeuken, vroeg iemand laatst. Jazeker, kon ik antwoorden, maar niet vaak. Elk jaar in eind juni mijn doperwtjes op zijn Frans. Maar verder, tja, een variatie soms. Goed beschouwd zijn bijna alle recepten kopieën of variaties van eerder materiaal. Sommige dingen duiken regelmatig op, risotto bijvoorbeeld, doordat meerdere Volkskokers er los van elkaar enthousiast over zijn. De kans op dat soort dubbelingen is groter tijdens buitenlandse vakanties, wanneer we elkaars bijdragen niet zien doordat de papieren krant thuis op de mat ligt en we te beroerd zijn om het op internet te bekijken, of de stukken langer dan die ene dag tevoren schrijven. Maar dat geeft toch niks? Sylvia’s risotto is anders dan de mijne.
Weinig of niet herhalen dus. Dat betekent niet elke keer voor het schrijven nadenken, maar juist voor elke keer boodschappen doen, voor elke keer koken. Kijken of ik iets anders kan verzinnen, die variatie op iets van mezelf of een recept uit een kookboek. Overschrijven kan ik nooit; altijd is er wel iets dat ik anders wil of waarvan ik vind dat het beter uitgelegd kan worden. Maar de grootste geluk is als ik helemaal zelf iets verzonnen heb. ‘Ontwikkeld’ heet dat bij koks, geloof ik. En nu zit ik helemaal te grijnzen, want ik kwam er achter dat een van de favoriete gerechten hier in huis, ‘Tunesische’ soep, nog nooit in de Volkskeuken heeft gestaan!
Lang geleden reisde ik door het zuiden van Tunesië, at daar vreselijk lekkere soep en maakte die na. Zonder daarvoor kookboeken te raadplegen. Na wat aanpassingen kwam er dit uit:
Bak de ui en de bleekselderij in een scheut olijfolie op een flink vuur een minuut of vijf. Voeg de komijn en korianderpoeder plus de knoflook toe en bak al roerend een minuut mee. Pureer de tomaten en doe ze erbij. Roer de harissa los in de bouillon en voeg dat aan de soep toe. Doe er de suiker bij. Laat nu een half uur zachtjes koken. Breng dan op smaak met zout en misschien meer harissa.
Strooi de couscous in de soep, roer en laat nog drie minuten meepruttelen. Serveer dan meteen, gegarneerd met peterselie of korianderblaadjes. Aan tafel knijpt iedereen royaal citroen over de soep.
Kruidige tomatensoep met couscous
Voor 4 personen
1 grote ui, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
olijfolie
1 eetlepels komijnpoeder
1 eetlepels korianderpoeder
4 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
1 literblik gepelde tomaten
1 theelepel harissa (Tunesische sambal) of sambal
1 l lamsbouillon (of iets van een blokje)
1 theelepel suiker
50 g voorgekookte couscous
bladpeterselie of vers korianderblad, gehakt
1 citroen
2 reacties op “Recept ‘Tunesische’ soep met tomaat en couscous”
Lijkt me heel lekker, ga ik voor een groot gezelschap maken
Zo onwijs lekker ….