Thais in Wallonië
Het kasteel waar ik tot gisteren verbleef staat in Wallonië en dus deed ik de inkopen voor mijn 26-koppige gezelschap bij de plaatselijke Delhaize. Daar had ik al menigeen hoog over horen opgeven. Inderdaad is het aanbod fraai, ook al is de vestiging in Ciney niet eens een grote. Maar wat me wel verbaast is dat ze nagenoeg alle groenten en fruit in de koeling hebben liggen. Dat moet niet. Tropische en sub-tropische producten verdragen geen kou. Tomaten bijvoorbeeld worden melig, paprika´s krijgen zachte, snottige plekjes, zelfs komkommers moeten niet gekoeld worden bewaard, om maar te zwijgen van ananassen en mango´s. Vreemd.
Na dagen van gebraad, aardappelen uit de oven en nog meer aardappelen uit de oven wegens groot succes, was het gisteren tijd voor wat anders. Een Thaise curry, met varkenshaas en kokosmelk, voorafgegaan door een Thaise salade met wat hier grijze garnalen heet en bij ons Hollandse. De ingrediënten ervoor waren probleemloos verkrijgbaar, inclusief nam pla, vissaus dus, limoenen, de felle groene en rode pepertjes die wij de Indonesische naam rawits geven, currypasta en kokosmelk.
Thaise curry maken is makkelijk, ook al bereik ik met kant-en-klare currypasta nooit de glorieuze smaak van iets zelfgemaakts. Bak de ui met de knoflook en de gember in een scheutje olie tot het lekker gaat ruiken. Doe de kokosmelk erbij en roer er de currypasta in los. Voeg de groenten toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Ik doe pas daarna de basilicum en het vlees erbij en laat nog een minuut of 2 prutten. Te gaar maakt het taai. Breng op smaak met vissaus en/of zout. Garneer met koriander.
Vooraf de Thaise salade met garnalen: meng vissaus, limoensap, suiker, gember en gesneden pepertjes naar smaak en marineer daar de garnalen 10 minuten in, niet langer. Snijd de groenten klein en doe in een kom. Giet de dressing van de garnalen af en meng met de groenten. Leg die op een schaal en verdeel de garnalen erover. Bekroon met korianderblad.
Thaise curry met varkenshaas voor 4:
1 ui, grof gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 cm gemberwortel, fijngehakt
scheutje olie
1 dl kokosmelk
2 reacties op “Recept Thaise curry met varkenshaas”
Welke groenten worden bedoelt??? En groene of rode curry. Lijkt me allemaal heerlijk maar recept is beetje onvolledig, of lees ik het niet goed.?. Wil het graag vrijdag maken!
Hier is iets weggevallen, excuus. Zit nu in Thailand en kan niet bij mijn info. Currypasta is uiteraard rood.