Spruitjes verdelen de mensheid, zo is ooit giechelend door twee puberende halfgoden besloten op een achternamiddag in de achttiende eeuw. Of de dertiende. Of toch misschien de oudheid, want er wordt historisch nog flink gesteggeld over het begin van de veredeling. Wilde kolen doen nooit zo idioot als spruitjesplanten, met die minibolletjes aan een stengel. Daar moesten telers veel moeite voor doen. En nu zitten we met de… gekookte spruiten. Spruitjes zijn bitter, walgt een smaldeel Nederlanders. Onzin, alle bitter is eruit gekweekt, joelt de rest. Mijn dochter profileerde zich in groep vier en vijf al door te zeggen dat ze spruitjes lekker vond. Ze is dan uiteindelijk ook culinair journalist geworden.
Spruitjes waren vroeger vast wat bitterder. Maar wat ze in mijn jeugd pas echt bitter maakte was de toen gebruikelijke bereiding: half uur koken en daarna het kookvocht binden met maizena. Dat moet je met de huidige spruiten ook niet proberen. Met niets, goedbeschouwd. Moeders waren toen in de ban van het fenomeen vitamines en diezelfde giechelende halfgoden hadden ze verteld dat je dan het o zo gezonde kookwater niet weg moest gooien.
Ik ben over dat trauma heen gegroeid, anderen is dat nooit gelukt.
Spaghetti met spruitjes en pijnboompitten
Hoofdgerecht voor 2 personen
250 g spruitjes
150 g spaghetti, liefst dunne
30 g pijnboompitten
genoeg olijfolie extra vierge
2 tenen knoflook, in plakjes
1 gedroogd chilipepertje, gehakt
3 eetl. Thaise vissaus
Snijd het uiterste kontje van de spruitjes. Zet ze net onder water, voeg gul zout toe en kook ze beetgaar. Dat duurt 4 à 5 minuten en je weet het door te prikken en te proeven. Giet af en doe koud water in de pan, zodat de garing stopt. Giet weer af en hak de spruitjes grof.
Bak de pijnboompitten in een drupje olie tot ze mooi gaan kleuren. Blijf erbij, want het is net als melk koken: lang gebeurt er niks en dan opeens! Bewaar ze.
Doe een aangename scheut, zeg 5 eetlepels, olijfolie in een koekenpan en bak er de knoflook en chilipeper in tot de knoflook kleurt. Voeg de spruitjes en de vissaus toe en meng.
Kook de pasta al dente in water met 10 gram zout per liter. Bewaar een kop kookwater en giet af. Doe de spaghetti bij de spruitjes en meng grondig op laag vuur. Gebruik wat kookwater om de smeuïgheid te garanderen. Bekroon voor serveren met de pijnboompitten en een extra sliertje olijfolie. Wijn erbij: dolcetto of beaujolais.