De laatste avonturen van het jaar waren het. Dat hoop ik tenminste. Eerst glibberden we op zomerbanden langs bevroren weggetjes naar de Bourgogne met te veel bijna’s: bijna in de berm, bijna blijven steken/omlaag gegleden op een helling, bijna nooit aangekomen in de nacht. Toen sprong er een waterleiding in een niet gebruikt deel van het huis, waar we pas na een nacht achter kwamen: vier centimeter water op de vloer en de kelder daaronder een Arctisch zwemparadijs met spectaculaire watergordijnen. Ten slotte bleek de huisbrandolie op, tegen alle voorspellingen van specialisten in.
Nu dreigde kerst en besloot ik ze te promoveren tot tussengerecht, gewoon als soep. En waar de Fransen dan alras naar de roompot grijpen, deed ik het zonder. Nou we het daar toch over hebben: een lezer schreef me mijn recepten zeer te waarderen, maar of ik wat minder room wou gebruiken. Nou moe. Doe ik dat dan zo veel?
Goed, geen room dus. Schil de aardperen. Dat levert wel flink verlies op, want hun schonkebonkige uiterlijk helpt niet. Het zuinige alternatief is 5 minuten blancheren in kokend water, koud spoelen en de schil eraf wrijven.
Zet ze net onder water en kook ze gaar, met de teen knoflook. Pureer met de staafmixer en voeg net zo veel water toe om het soepig te maken. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de ham aan lucifertjes. Bak de hazelnoten in de boter goudbruin. Blijf erbij, het kan opeens heel hard gaan. Draai ze tot kruim in de keukenmachine.
Verdeel de ham over kopjes, schep er soep op en bestrooi met de gemalen hazelnoten.
Topinamboersoepje met serranoreepjes en hazelnoot
Oudejaars voor- of tussengerechtje voor een persoon of 6
1 teen knoflook, gepeld
2 plakken serranoham
1 eetlepel boter