Het is een fijn teken des tijds dat het net verschenen boek over koningin Elizabeth II, God save the queen (verschillende auteurs, uitgeverij Pluim, € 19,99), besluit met een compleet hoofdstuk over het eten aan het Britse hof. Gerechtigheid; vroeger zou iets triviaals als de maaltijden bijzaak zijn geweest. But the times, they are a’changing. En dus klom de specialist op het gebied van koninklijke voeding, culinair historica Lizet Kruyff, in de pen om een en ander te beschrijven. Staatsbanketten, jazeker, maar ook de rest, formele theepartijtjes, diplomatieke lunches, diners onderweg en de ontbijtjes in privésfeer. Het Britse hof mag dan een stuk formeler zijn dan het Nederlandse, er is veel makkelijker informatie over los te krijgen. ‘In Engeland klappen gewezen hofkoks uit de school; in Nederland zie je maar zelden iets over het eten,’ zegt Lizet. Dat kan ik beamen. Ik had een gewezen kok van Willem-Alexander op culinaire schrijfles: niets liet zij los.
Elizabeth eet liefst lamsvlees van haar eigen landgoederen en is dol op chocolade en foie gras. Oldschool-eten, maar dat kun je een 94-jarige niet aanrekenen. Ze houdt niet van sterke smaken, lees ik, wat zich weer vreemd verhoudt met de oer-Engelse voorkeur voor kippers en niertjes bij het ontbijt. Misschien dat thee de plooien daarvan glad strijkt.
Ook populair bij de queen: roerei met haddock. Dat is gerookte schelvis, die ik voor ons even vervang door de makkelijker verkrijgbare gerookte forel.
Roerei met gerookte forel
Ontbijt/lunchgerecht voor 2
100 g gerookte forel
Klont goede boter en nog wat
4 eieren
Paar sneetjes brood naar keuze
Beetje bieslook
Een goed roerei lijkt niet op de klonterige ellende die staat te verdrogen in de spirituswalmen van de rechauds in hotels. Maken is makkelijk, als je maar geduld hebt.
Snijd de forel in kleine stukjes en rooster vast een paar sneetjes brood. Fijn wittebrood is erg koninklijk maar misschien staat je gezondheidsinstinct dat niet toe.
Smelt de boter in een steelpan en doe er meteen de eieren bij, plus wat zout. Roer met een houten lepel of spatel en houd niet meer op. Speel met vuur: te hoog geeft domme brokken, te laag schiet niet op. Blijf roeren en ei van de zijkanten vegen tot de consistentie bijna goed is. Voeg dan de forel en nog een klontje boter toe. Draai er wat peper over, roer nog één keer en doe het roerei op een schaal of op het brood. Knip er bieslook over.
2 reacties op “Roereitje met gerookte forel”
Heerlijk! Ei is echt all-time mijn favoriete gerecht!
Probeer eens een keer een eigerecht op het Chinees te maken! Zoek op: Chinees roerei met tomaat. Waanzinnig lekker ook!