Worst. Of je hem lustte, daar werd in de jaren zeventig nogal eens naar geïnformeerd. Maar, beste jongere lezers, dat was geen culinaire belangstelling. Het was een cliché-antwoord als je blijk gaf iets niet verstaan te hebben. Vreemd, inderdaad. Ach, hoe komen dat soort uitdrukkingen in de wereld? En hoe verdwijnen ze weer?
Ik ben dol op worst. Vandaar dat ik blij opsprong toen ik hoorde dat de braadworsten waar de drie mannen van Mister Kitchen de wereld aan wilden helpen na enkele jaren commercieel en productontwikkelend gezwoeg in het supermarktschap terecht zijn gekomen. Bij 150 Albert Heijns nog wel; voor minder wilden ze het niet doen. ‘Kleinschalig zijn er genoeg goede worsten te krijgen,’ zegt Maarten Hoekstra, een van de drie. Serieuze worst naar Wildervank en Wezuperbrug dus, en niet alleen bij Marqt en de Randstedelijke vleesjuwelier (klik hier voor verkoopadressen).
Meteen geprobeerd. ‘Butch & Dutch’ noemen ze ze (Nederlandse namen zijn zó jaren zeventig) en er zijn drie varianten, tijm/venkel, bieslook/nootmuskaat, beide van varken, en een kalfsworst met mosterd/peterselie. Geen smaakversterkers en andere hoerapoeders, bescheiden zout, een grove maling en gemaakt van superieur scharrelvlees. Mooi. Maar mijn vrouw riep toch iets over ‘die standaardsmaak die altijd aan Nederlandse worst zit’. Hoe kan dat nou? Komt het door de mij zeer verbazende, oogverblindende afwezigheid van knoflook? En ik vond, blijf er even bij, de varkensworsten wat droog, en de kalfsworst niet! Ik had het omgekeerde verwacht.
Hoe dan ook, het zijn stoere producten. Nog een beetje meer gezond vet erin, mannen. En waar is de knoflook? Laten we die dan zelf toevoegen in dit magnifieke gerecht. Ik twijfelde nog even of we de worst velloos en verkruimeld zouden gaan gebruiken (wie dat lekkerder lijkt: doen), maar nee, we bakken hem eerst en snijden hem in plakjes. Bij de wortel en doperwten, in pot of blik een eerloze, dodelijke combinatie, maar vers grandioos.
Wortel-erwtenpot met worst
Voor 4 personen
1 ui, in grove flinters
olijfolie, zeg 6 eetlepels
3 tenen knoflook, geplet
4 aardappels, ongeschild in stukjes
1 winterwortel, in kleine stukjes
4 braadworsten
250 g doperwten, vers of ontdooide diepvries
3 takken tijm (of wat gedroogde)
4 eetlepels witte wijn
Bak de ui 2 minuten in een sliert olijfolie en voeg de knoflook, wortel en aardappel toe, plus zout. Sluit de pan en laat op laag vuur 20 minuten garen.
Laat de worst op kamertemperatuur komen en bak hem rustig in wat olijfolie net gaar in een minuut of 10. Haal uit de pan en laat 5 minuten liggen. Snij pas daarna in plakken. Voeg die met het uitgelopen sap bij de groenten. Doe er de erwtjes, tijm en de witte wijn bij en laat afgedekt nog 5 minuten garen, op iets hoger vuur.
3 reacties op “Recept wortelpot met braadworst”
Leuk Onno, of je worst lust. Ik herinner het mij weer al te goed.
Groeten,
Antoinette.
Wat een lekker recept weer, dank je Onno! Ook de tip voor de worst is goud.
Ik heb omdat er ook al tijm in het recept zit, gekozen voor de varkensworst met tijm en venkel van B&D. Dat vleugje venkel…. 🙂
Vriendelijk groet!
Mooi, dank je!