Ja, hoe gaat dat. Ik liep hier en die tent stond daar. Als een stel paranimfen hingen er nog stalletjes voor, of schuin naast eigenlijk, met wafels en oliebollen. Maar die konden me niet afleiden. Ineens was mijn besluit genomen: ik ging poffertjes eten. Poffertjes, zomaar op het Beursplein in Amsterdam, tussen de Bijenkorf en de Beurs van Berlage, in het bouwsel dat de goden en moeder aarde en de kosmos daarvoor hebben bedoeld, een tochtige tent met plankieren op de vloer en te lange tafels met plastic zeiltjes eroverheen. De glorie van zo’n etablissement is het immense fornuis, dat, zoals dat hoort, meteen achter de deur prijkt als een altaar. Zittend kon ik door gaatjes de blauwe gasvlammen zien glanzen onder de zwartgeblakerde bakplaats met zijn honderden kuiltjes. Daarachter stond een gerijpte uitbater poffertjes te bakken, eerst de kuiltjes invegend met een dikke kwast bakvet, dan met een pollepel het beslag erin gietend. Maar het mooist was de soepele vorktechniek, eerst de streepjes gestold beslag tussen de kuiltjes wegvegen, dan de poffertjes omdraaien, rij op, rij af, tiktiktik.
Ze waren perfect. De poffertjes. Perfect gaar en toch zacht, perfect van smaak met dat aparte dat boekweit meebrengt, perfect heet zodat de vlok roomboter smolt en perfect door de poedersuiker die klassiek uit een zeef omlaag was gezweefd. Jonnie Boer zou apetrots zijn als hij zo’n smaak in de mond kon organiseren, dat smeuïg hete van het deeg, dat intens troostende, gulle, zegenende van verse boter en suiker.
Ik kan nu natuurlijk geen recept voor poffertjes geven. Dat staat hierboven al. Zelf klooien geeft nooit eenzelfde resultaat. Iets anders zoets dan maar, iets wat wel lukt, thuis: wentelteefjes. Ook leuk voor oudejaarsavond.
Wentelteefjes
voor 4 personen:
8 oudbakken boterhammen
2 eieren
3 eetlepels suiker
3 dl melk
genoeg roomboter
om te strooien: poeder-, basterd- of kristalsuiker
Snijd de korst van de boterhammen. Klop de eieren met de suiker glad en klop er dan de melk door. Verhit vast een klont boter in een koekenpan. Haal de boterhammen door het eimengsel en bak ze goudbruin aan beide kanten. Serveer meteen en strooi er meer suiker over of geef er jam bij. En misschien nog verse boter.
Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 2 december 2003.
2 reacties op “Recept wentelteefjes”
Op deze manier is het suikerbrood bij ons opgegaan.
Wat mij betreft moet er ook wat rasp van (biologische) citroenschil door het ei/melkmengsel.