Het is weer eind juni, tijd voor die schitterende traditie die ik in 2003 in het leven heb geroepen: het geven van het recept voor de verse doperwten à la française. Ter viering van de zomer, van het culinaire leven, van de groene gastronomische toekomst. De eerste aflevering van mijn petits pois-recept was in 2003 en scherpe oplettertjes weten dat de bereiding niet altijd precies eender was, van jaar tot jaar. Dat komt omdat ik zelf niet elk jaar eender was. Mijn meest recente aanpak is als volgt:
Dop pakweg 1,5 kilo verse erwtjes. Fruit een gesneden ui – naar keus grof of fijn – in een grote klont boter. Liefhebbers voegen daar een handje zelfgesneden blokjes of reepjes buikspek aan toe. Uitbakken hoeft niet, moet niet. Doe er een kwarten gesneden slahart bij (dat is de kwintessens van à la française) en smoor zachtjes 5 minuten in de gesloten pan. Doe er dan de erwtjes bij plus een theelepel suiker (ja, kom maar weer door, reageerders) en eentje met zout (dito). Optioneel: een tak tijm, wat peterselie. Smoor zonder verdere toevoeging van vocht in de afgedekte pan pakweg 30 minuten (lang omdat er geen vocht bij gaat). Roer af en toe eens. En serveer.
Tot zover de informatie voor de nieuwkomers. Voor wie het bovenstaande al gâteau tranché is hier een nieuwe toevoeging aan het erwtjesrepertoire: groene curry van doperwten met vis.
Verse doperwtjes met rode curry en vis
Hoofdgerecht voor 2 personen
2 stukken visfilet, zalm of kabeljauw, op de huid
3 eetlepels Thaise rodecurrypasta
1 kg verse doperwten in de peul (± 300 g gedopt)
1 flinke ui, grof gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode puntpaprika, in reepjes
4 eetlepels olie
250 ml kokosmelk
2 limoenen
1 theelepel suiker
2 eetlepels Thaise vissaus
Vers korianderblad of een ander groen kruid
Wrijf de stukken vis in met 1 eetlepel rodecurrypasta en zet even weg. Dop de erwtjes. Fruit de ui en knoflook in 2 lepels olie tot de ui zacht wordt. Doe er 2 eetlepels currypasta bij plus de kokosmelk en roer goed. Voeg de paprika en de erwtjes toe en zoveel water dat het bijna onder staat. Breng aan de kook en laat zachtjes 5 minuten garen. Breng daarna op smaak met wat limoensap (ik zou zeggen van een halve limoen), suiker en vissaus.
Bak de vis zachtjes in 2 lepels olie net aan gaar in circa 5 minuten. Serveer op de curry en garneer met groen en parten limoen. Erbij: rijst.