Voorzichtig slalomde ik met mijn mandje tussen de schappen van de nieuwe Amazing Oriental-supermarkt in Amsterdam-Noord. Langs de verse groenten, waterspinazie, choisam, lotuswortels, de vis- en de vleesafdeling, de koelvitrines met tofu, tempeh, kimchi en gedroogde garnalen. Het aanbod was verbijsterend groot, maar gelukkig de winkel ook. Het aanbod aan potjes en zakjes had men opgedeeld in straten, de Thaise straat, de Chinese, Indonesische, Koreaanse, Surinaamse. Daarna ging ik langs de diepvriesafdeling voor gyosa’s, Koreaanse pasteitjes om te bakken, waar ik moest kiezen uit verschillende merken en vullingen, en pakte ik nog pekingeendpannekoekjes mee. Ik dartelde heen en weer als een peuter in de speeltuin. Pas na de kassa bleek dat zich daar ook nog eens een grote take-away verstopte, een geurend paradijs voor de lekkerbekkende luiaards uit de buurt. Bofkonten.
Aziatisch rukt op, Aziatisch doordesemt ons eten, dat is al decennialang aan de gang. En het kruisbestuift erop los. Restaurants pasten zich aanvankelijk aan aan Nederlanders, nu gaat het steeds meer andersom. Aziatische ingrediënten worden steeds gemakkelijker gebruikt in fantasiegerechten zonder duidelijk stempel, en niemand die nog de moeite neemt om dat ‘fusion’ te noemen. Mooi.
Een toko, en zeker zo’n uitvergroting daarvan als dit instituut, betovert mij altijd nog, bij elk bezoek. Dat komt omdat ik weet dat er om me heen allerlei smaken en geuren zijn die ik niet ken, ongedachte verrukkelijkheden, wenkende mogelijkheden achter de culinaire horizon. Ik sta oog in oog met het mysterie, met de verlokking; een toko is voor mij een zeestraat vol zingende sirenen. Maar ik laat me niet aan de mast binden, ik koop en probeer en test, met of zonder kookboek als hulp. Zo kwam ik de harsig ruikende kentjoerworteltjes tegen, kencur zo je wilt, en nam ze mee voor een bijzondere garnalen-groentesoep.
Thaise garnalen-groentesoep
Voor- of lunchgerecht voor 4 personen
2 bouillonblokjes, paddenstoel of groente
3 cm verse kentjoer of gember
4 sjalotten of 1 ui, gehakt
1 eetlepel trassi
1 eetlepel versgemalen zwarte peper
2 eetlepels gedroogde garnaaltjes
2 eetlepels Thaise vissaus
200 g sugarsnaps
200 gram minimaïs of broccoli, in stukken
150 gram champignons, in plakken
Breng 1,2 liter water met de bouillonblokjes aan de kook. Doe de kentjoer, sjalotjes, trassi, peper, gedroogde garnalen, vissaus en een beetje bouillon in de beker van de staafmixer en pureer glad. Voeg bij de rest van de bouillon. Doe de groenten erbij en laat zachtjes 3 minuten koken.
4 reacties op “Recept Thaise garnalen-groentesoep”
Lijkt me heerlijk, ik ga deze soep komend weekend proberen! Op de foto lijkt er nog platte peterselie of koriander doorheen te zitten, klopt dat?
Ja, dat is koriander!
Ziet er heerlijk uit! Misschien ook lekker om hier ook wat hete pepertjes erdoorheen te doen zoals de pittige garnalensoep?
Dat staat je helemaal vrij. Ik baseerde me op een recept uit ‘Thai Food’ van David Thompson – een standaardwerk – en daarin is het pepervrij. De zwarte peper moet de klus oplossen. En doet dat ook!