‘Food design’. Klinkt stoer, hè? Het is de naam voor een hogere beroepsopleiding aan de HAS in Den Bosch. Men vroeg mij daar een gastcollege te komen geven. Mijn enige probleempje was dat ik geen idee had wat de studenten daar leerden. Of liever gezegd, ik had een geheel en al fout idee. Food design leek mij het opmaken van borden voor een culifotograaf. Een zinvolle levensvervulling, maar niet iets waar je een vierjarige opleiding voor nodig hebt.
Men hielp mij uit de droom. De studenten worden opgeleid om in het bedrijfsleven nieuw voedsel te bedenken. Zij vormen de nieuwe spinnen in de industriële webben van voedseltechnologen en marketingmensen. Want die schijnen notoir slecht met elkaar te kunnen praten. Food designers doen daar iets aan. Food designers zorgen dus in de toekomst voor nog leukere, betere, gezondere, snellere, makkelijkere zakjes, pakjes, potten, dozen en flessen.
Grappig dat ze dan mij uitnodigden. Mijn nekhaartjes gaan immers altijd ietsje omhoog staan als het over de industrie gaat. Die wil ons niet verwennen, maar winst maken. En dat leukere, betere, gezondere, snellere, makkelijkere vind ik dikwijls helemaal niet leuker, beter, gezonder, sneller en gemakkelijker.
Het beste wat ik kon doen, was daarom een les culifilosofie en –historie geven. Over de betrekkelijkheid van al die claims. Over de modes in gezondheid, waar door de eeuwen en decennia heen iedereen weer heilig in geloofde. Nu zijn we allemaal bezig met vet en anti-oxydanten, maar over een generatie lachen ze ons erom uit.
Ze vonden het mooi, geloof ik. En/of ze zijn heel beleefd. Ik kreeg een HAS-kruidkoek mee, en HAS-bier. Want eten en drinken bereiden hoort bij de opleiding. Heel goed.
Tagliatelle met paddestoelen en bier: bak het spek en de uien in wat olie tot de uien glazig worden. Doe de champignons erbij en bak op hoog vuur tot ze vocht beginnen los te laten. Voeg het bier en de kruidkoek toe, draai het vuur laag en pruttel 10 minuten. Doe de room erbij en kook iets in; alles zonder deksel natuurlijk. Breng op smaak met tijm, zout en peper. Kook de tagliatelle al dente in ruim water met flink zout, giet af en meng met de saus.
Tagliatelle met paddestoelen en bier
voor 4 personen:
100 gram mager rookspek, in reepjes
1 ui, in lange flinters
beetje olie
250 gram kastanjechampignons, in stukken
1 dl zwaar bier, tripel of zo
1 eetlepel verkruimelde kruid- of ontbijtkoek
1 dl crème fraîche
beetje tijm
500 gram tagliatelle