En toen was daar plotsklaps het seizoen van de geïmproviseerde buitenetentjes met gasten. Nou ja, geïmproviseerd, met de supermarkt open op zondag is dat een keus, geen noodzakelijkheid. Het was een zelf opgelegd handicapje, lekker de culinaire boeienkoning spelen, Houdini in de keuken: hoe maak ik een zomers diner met de spullen die ik nog heb. Twee biefstukjes moesten worden opgerekt tot hoofdgerecht, en dat leidt bij mij tot een geconditioneerde italiëreflex: dan wordt dat vlees een secondo en komt er daarvoor een primo van pasta. Ik had nog een bos peterselie in de koelkast liggen, zo’n knoertige struik smaragdgroen krulsel die in een plastic dwangbuis was gewrongen. Knip hem open en hij springt zijn vrijheid tegemoet in een expansieve wolk van aroma. Dat groen, die geur ging mijn spaghetti aankleden.
Nu kwam het aan op hakken, iets wat ik ooit op een kookopleiding heb geleerd. Fijner, nog fijner, en dan nog veel fijner, met een groot koksmes, terwijl de meester over je schouder bromt: ‘Nee, nog niet fijn genoeg’. Dat gesnij, lezers, is voor dit recept noodzakelijk. Knippen is niet goed genoeg. En ik heb eerlijk gezegd niet getest of het hakken lukt in het messenbekertje bij de staafmixer.
Spaghetti met Heel Veel Peterselie
Voorgerecht voor 4 personen, hoofdgerecht voor 2
45 g peterselie, krul of plat
1 teen knoflook, geplet
6 eetlepels zeer goede olijfolie extra vergine
2 eetlepels witte wijn
200 g spaghettini of spaghetti
30 gram Parmigiano Reggiano in krullen of vers geraspt
Was de peterselie, knijp het water eruit en pluk het groen van de steeltjes. Knijp telkens een handvol bij elkaar en hak dat fijn, fijner, fijnst. Hak daarna de volgende handvol – ik schat dat er 3 of 4 uit die 45 gram komen.
Bak de teen knoflook zoetjes in 2 eetlepels olijfolie tot hij kleurt. Verwijder hem en doe de wijn in de pan. Laat even bruisen. Voeg de peterselie toe op 2 eetlepels na. Roer rond en draai het vuur uit.
Kook de pasta in water met 10 gram zout per liter goed al dente – een minuut te lang is de dood van dit gerecht. Houd een kop kookwater achter en giet de pasta af. Meng hem op een klein pitje met de peterselie in de pan. Schenk er nog een paar eetlepels van je beste olijfolie bij en gebruik kookwater om smeuïgheid te veroorzaken. Verdeel de pasta over de borden en bekroon met de Parmigiano en de achtergehouden peterselie.
1 reacties op “Recept spaghetti met Heel Veel Peterselie”
Opvallend, hoee lekker een pasta kan zijn met een sh*tload aan 1 kruid.
Heb het nu ook geproefd bij een pasta met veel verse laurier, pasta met hele bos basilicum, en zelfs een pasta met ontzettend veel rozemarijn.
Ik heb m'n ervaringen hierover gedeeld op http://www.maillard.nl