Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept Luikse salade

Op speciaal verzoek van een lezer, Nico Jamin, in reactie op het recept voor Luikse gehaktballen, hier de net zo fameuze Luikse salade. Het recept komt uit mijn boek Culinaire Vluggertjes.




Salade liégoise

Luikse salade

Voor 2 personen

300 gram vastkokende aardappelen

150 gram sperzieboontjes

100 gram mager gerookt spek, in blokjes of reepjes

1 eetlepel boter

1 uitje, ragfijn gesnipperd

1 takje verse dragon

handvol gehakte peterselie

2 eetlepels wijnazijn

peper, zout

Maak de boontjes schoon en breek ze in tweeën als ze te lang zijn. Kook ze in water met zout zonder deksel in ± 10 minuten net aan gaar. Giet af en hou ze warm.

Kook de ongeschilde aardappelen in water zonder zout. Giet af, laat afkoelen tot ze aan te pakken zijn en pel ze. Snij ze in plakken en bestrooi met zout. Voeg bij de sperzieboontjes, kruid met peper uit de molen en voeg wat blaadjes dragon toe. Doe het deksel op de pan om alles warm te houden.

Bak het spek zachtjes knapperig in de boter. Schik de aardappelen en de sperziebonen op een voorverwarmde schotel. Doe het spek er overheen en bestrooi met de gesnipperde ui en peterselie. Doe in de spekpan een scheutje azijn en roer op hoog vuur de aanbaksels los. Schenk het bakvocht over de salade en serveer warm.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.