Koken is toveren. Veel dichterbij komen we althans niet. Het transformeren, het veranderen, in het dagelijks leven is het aan het fornuis of het werkblad dat het allemaal gebeurt. Ik ken mensen die nog steeds niet geloven dat iets duns dikker wordt als je er vloeistof aan toevoegt: mayonaise. Goed, die ‘vloeistof’ is olie, maar het ziet er toch idioot uit. Met hitte kun je dingen zacht maken, doen smelten soms, of juist hard. Vinden we allemaal doodgewoon. Je gaat in een kom iets nats, wits, kouds, staan meppen en het verandert in iets luchtig stijfs: slagroom. En lellerig stuk vlees met onheilspellende randjes vet en hardvochtige zenen wordt een zuchtend lekkere stoofpot, mits urenlang en vooral niet te heet verwarmd in gezelschap van wijn en tijm, ui en knoflook.
U leest hier de woorden van iemand die zich, ruim voorzien van ijdelheid en arrogantie, verbeeldt dat hij zo langzamerhand de culinaire zweep in alle gebruikelijke toonsoorten heeft horen knallen. Maar het toetje, vorige week bij vriendin Christel, was een nieuwtje voor me. Een vreselijk heerlijk, tikkie ordinair, beetje ouderwets en tegelijk magisch toetje. U kent het vast allemaal al, alleen ik sukkelde een beetje achteraan: key lime pie. Limoentaart, vernoemd naar de Keys, dat eilandensliertje onder Florida waar men denkelijk trots is op limoenen. Maar wat u misschien niet ziet is dat ook hier getoverd wordt; de maakster had althans niets door. Zoals zovelen doet zij bij recepten braaf wat opgedragen wordt en staat niet stil bij de magie.
Een zuur gaat aan het werk om van slagroom en zoete gecondenseerde melk – het recept bleek van de site van wereldmerk Carnation te komen! – kaas te maken, een verse, smeuïge, wolkende crème, gedragen door caseïne-eiwitten, die stevigheid geven waar hij eerst niet was. Suiker erbij hoeft niet; die zit al in de melk.
Key lime pie
Taart voor 8-10 punten
100 g roomboter
250 g volkorenbiscuits
4 limoenen
1 blik gezoete gecondenseerde melk (397 g)
300 ml volvette slagroom (geen koksroom o.i.d.!)
taartvorm van 20-22 cm doorsnee
Smelt de boter. Verkruimel de biscuitjes of draai ze snel met de keukenmachine tot kruim. Meng met de boter. Maak er een laag van in de bodem van de vorm, liefst met een rand, en zet 10 minuten in de koelkast.
Boen de limoenen onder de warme kraan als ze niet biologisch zijn. Rasp de schil heel dun. Pers ze daarna uit. Houd wat rasp achter voor de versiering en meng gecondenseerde melk, room, sap en rasp. En nu de tover: het begint subiet in te dikken – straks is het een dik dromende laag. Giet hem op de bodem en zet de taart in wording minstens een half uur in de koelkast. Klaar! Op het decoreren na, dan.
Foto en recept komen van de site van Carnation gecondenseerde melk: klik hier.
43 reacties op “Recept limoentaart zonder bakken”
Hallo Onno,
Kan ik inplaats zoete gecondenceerde melk koffiemelk met suiker nemen?
Antoinette.
Nee, dat kan beslist niet. Spijt me.
Hallo Onno,
ik heb het recepti gisteren gemaakt, super! Echt iets voor een zomerse dag.
Ik heb wel een vraag: de vulling blijft bij mij wat vloeibaarder dan het volgens bovenstaande foto zou moeten zijn. Wat kan ik doen om het steviger te maken: minder slagroom, of minder limoensap? Inmiddels vermoed ik het laatste, want in het Volkskrant-recept staat dat je 6 limoenen moet gebruiken, en in je recept hierboven staat 4.
En een tweede vraag: zou het ook werken met sinasappel, of is dat niet zuur genoeg om de indik-reactie te veroorzaken?
Vast bedankt voor je advies!
Hoeveel limoenen heb je nu gebruikt? Sinaasappel gaat niet lukken, omdat het sap daarvan minder zuur is. Je moet dan meer sap gebruiken en je ziet dat dat niet gaat. Ik heb het aantal limoenen al teruggebracht – echte key limes blijken kleiner en zuurder dan de limoenen die bij ons beschikbaar zijn.
Hallo Onno ik maak de bodem van gemberkoeken (te koop bij de Jumbo .)
Dat is een heerlijke combinatie met de frisse limoen .
Wat een goed idee!
Hallo Onno, ik heb er nu zes gebruikt, conform het recept in de Volkskrant. Dat levert wel een tikkeltje zure taart op, maar toevallig hou ik daar erg van. En omdat ik hem als dessert serveer, is het ook niet zo heel erg dat de vulling wat 'loopt'.
Een volgende keer probeer ik het met vier limoenen. Bedankt voor je snelle reactie!
Top recept! En dat stond zomaar op mijn verjaardag in onze krant; natuurlijk gemaakt (door de kinderen laten versieren) en opgegeten. Lekker!
Hoef je de slagroom niet te kloppen?
Nee hoor.
Onno. Key lime is een speciale variant limoen. De taart is genoemd naar de vrucht, niet naar de eilanden. Veel USA food schrijvers zeggen dat de key lime lekkerder is dan de gewone. Groet.
Echt een heerlijke taart. Ik had zo mijn bedenkingen, maar de taart is prima gelukt. Volgende keer ga ik toch wel de bodem bakken (dus geen verkruimelde biscuits) , want dat vind ik lekkerder. Tja, over smaak….
Wat een lekker toetje!
Voor 9 man gemaakt.
Men wilde meteen het recept hebben!
Bedankt Onno!
Mooi!
Ik wil komende weekend deze taart voor het eerst gaan maken. Krijg gasten dus vind het altijd lastig als ik iets nieuws maak. Is succes verzekerd bij 4 limoenen?
Jazeker!
Kun je de taart een dag vantevoren maken?
Heerlijk, ook nog na 4 dagen koelkast….. toen was hij echt op!!
Vandaag met de kids een herhaal-recept!!
Lida
Ook van mij nog een vraagje:
Kan het ook met citroenen en zoja, hoeveel sap moet je dan gebruiken?
ik doe altijd 3 limoenen en 1 citroen
Helaas, ik test niet alle varianten, dus ik heb geen idee.
Ik ken deze taart alleen met citroenen (12 eetlepels sap) en Friesche Vlag gecondenseerde melk. Ook erg lekker! In dat recept staat wel dat de slagroom geklopt moet worden, maar dat blijkt dan eigenlijk overbodig. Ik heb bij deze taart wel vaak dat er de volgende dag, een soort van siroop-achtig iets onder de bodem ligt. Weet je wat dit veroorzaakt zou kunnen hebben?
Lijkt me leuk om dit recept ook een keer te proberen. Als scheikundige zie ik 1 verbeterpunt in het recept.. hoeveelheid limoensap ook uitdrukken in el/mL. Ik vind dat er zelf altijd best veel variatie zit in hoeveel sap er uit een limoen/citroen komt.
Inderdaad, de hoeveelheid sap zou strakker mogen worden aangegeven. Moet ik gaan meten. Dat siroopachtige: geen idee. Geen last van gehad. Als scheikundige lijk jij me beter toegerust om daarover te speculeren!
Haha ja misschien wel! Ik dacht, misschien heb je een soortgelijke achtergrond. Ik ben inmiddels een hoofdstuk of twee op weg in mn boek ‘over eten en koken’, van Harold McGee.. (absolute aanrader) misschien dat ik het antwoord weet over nog een paar hoofdstukken:)
McGee staat al meer dan 20 jaar in mijn kast. De eerste uitgave dus, met de latere bijgewerkte ernaast. Maar ik ben geen scheikundige!
Dat verbaast me eigenlijk niet:) maar ik dacht, ik geef toch de tip voor het geval je het niet kende.
Super lekkere taart! Volledig dezelfde smaak als wanneer je hem in Florida bestelt ????
onze schoondochter heeft deze taart gemaakt voor de 3 de verjaardag van Lola ze is super lekker groeten van uit Belgie
Leuke taart, echt wat anders en makkelijk te maken. Wel wat zoet en de vulling blijft wel erg dun; ik zie niet dat deze opstijgt of dikker wordt. Doe ik iets verkeerd?
Dat kan ik van hieruit niet zomaar zeggen. Heb je alle andere commentaren ook gelezen? Er zit variatie in vooral de hoeveelheid limoensap. Te veel is niet goed. Maar hoeveel exact heb ik nog steeds niet uitgezocht… sorry.
Iemand al een lactosevrije versie geprobeerd met gecondenseerde kokosmelk, soja slagroom en plantenmargarine? Lukt die?
Hallo, ik ken dit recept al 40 jaar! Alleen een beetje anders….het is in mijn familie de meest geliefde taart die ik meestel voor elke verjaardag moet maken. De ingredienten zijn: 250 ml slagroom, 1 blik gecondenseerde zoete melk, het sap van 3 citroenen of limoenen. De slagroom moet, in tegenstelling tot het bovenstaande recept, wel stijfgeklopt worden (niet té stijf) daarbij gaat de (liefst gekoelde, gaat t opstijven sneller) gecondenseerde melk. Heel voorzichtig er door vouwen. Dan het sap, en desgewenst rasp, van de limoenen of citroenen. Ik doe er vaak een dikke laag zoete meringue bovenop, dan maak ik de vulling iets zuurder dan normaal.
De vulling wordt niet echt schuimig, maar ik denk wel luchtiger omdat de slagroom eerst geklopt wordt. De vulling is verukkelijk…alsof er een engeltje over je tong piest…
Ge-wel-dig recept! Ik heb er een beetje gin bij gedaan. Lekker!
Is het mogelijk om de gecondenseerde zoete melk te vervangen door gecondenseerde zoete kokosmelk?
Vriendelijke groeten….
Nee, helaas. Die bevat geen caseïne en die is het die de vulling dikt maakt als er zuur bij komt.
Hi! Ik ben van plan deze te maken als dessert met als thema ‘roze’ voor een dinertje. Ik wil een (natuurlijke) roze kleurstof aan het mengsel toevoegen en eventueel wat frambozen. Is dit mogelijk? Of verpest ik de limoentaart hiermee 😉 Ik hoor het graag!
Lijkt me uitstekend kunnen.
Hey Onno,
Is dit recept ook geschikt om mee te nemen naar kantoor bij wijze van een verjaardagstraktatie? Ik vraag het voor een vriendin! Zou het ook lekker zijn met geraspte kaas eroverheen? Parmigiano of iets dergelijks?
Hartelijke bakgroet,
Thomas
Meenemen: natuurlijk. Maar het is een zoete taart, dus ik zou er geen kaas op doen.
Dankjewel voor je (snelle!) reactie Onno! Ik ga het recept doorsturen naar mijn collega.
Nog even over de hartige component op de zoete taart: ik eet graag als ontbijt een geroosterd broodje met jam en kaas, dat vind ik juist heerlijk! Of bijvoorbeeld een geitenkaassalade met honing.. Snap je wat ik bedoel?
Zonder dit soort experimenten was bijvoorbeeld de crompouce of de berenhap (die ik allebei heerlijk vind!) ook nooit uitgevonden 🙂
Groetjes,
Thomas
Dan moet je het zeker proberen! Nu nog de cross-over tussen de crompouce en de berenhap 🙂
Dag Onno,
Onlangs deze heerlijke limoentaart gegeten. En ga deze binnenkort maken. Hoeveel dagen kan ik deze taart maximaal bewaren?
En kan ik ‘m invriezen? (Mogelijk niet ivm met de slagroom).?
Eerlijk gezegd: geen idee. In de koeling houdt hij het wel een dag of drie uit, dunkt me, maar invriezen heb ik niet geprobeerd.