Kip moet gaar. Dat wordt ons linksom en rechtsom ingepeperd. Terecht, omdat de slachtkippenindustrie, biologisch, plof of daartussenin geen kans ziet om een gevarieerd scala aan ziekteverwekkers van het vlees te houden. Als de beesten bij leven nog kiemvrij zijn krijgen ze bij de slacht nog een veeg mee. Bijgevolg knauwt gans Nederland op droge gummi. Want tja, kip is zo handig, geen bot, geen randjes, geen zeen, geen vet. Kokers, calorietellers, zeur-griezelende kindjes en andere kniesoren, iedereen organiseert het wel voorbij de huig. Mits het filet is, natuurlijk.
Ik bezing hier regelmatig de lof van de dij. De dij, de bout, de poot, de drumstick of de kipkarbonade, het gaat telkens om hetzelfde: het geheel of een onderdeel van des vogels loopwerk. Maar u wilt filet. Want handig, geen bot, geen randjes, geen… Punt is, gare filet is droog. En overgare filet nog droger. Aangezien de gemiddelde fornuisbedieners en pannenzwaaiers niet weten wanneer gaar gaar is, nemen zij het zekere voor het onzekere. Laat ik eens kijken of ik daar wat aan kan doen.
Ziekteverwekkende bacteriën zitten zelden binnenin het vlees; zij verblijven bijna altijd aan de buitenkant, en bij 60 graden leggen ze het loodje. Er is niet heel veel nodig om uw filet risicovrij te maken. Zodra het vlees zijn doorschijnende roze tint verliest is het gaar genoeg. Hoe kleiner de reepjes of stukjes, hoe sneller dat gebeurt.
Ik word altijd kriegel als ik recepten lees waar stukjes kip tijdenlang in saus liggen te verpieteren. Dat kan beter.
Kipreepjes in kruidige linzen-tomatensaus
Voor 4 personen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel boter
300 g kipfilet
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 groene chilipeper, in ringetjes
1 400 ml-blik gepelde tomaten
1 eetlepel suiker
2 eetlepels komijnpoeder
2 eetlepels korianderpoeder
1 mespuntje kaneel
4 eetlepels limoensap
1 400 ml-blik linzen, uitgelekt
1 lente-uitje, fijngesneden
Verhit 1 lepel olie met de boter in een koekenpan en bak er snel de kipfilets in tot ze een kleurtje hebben; gaar hoeft niet. Laat afkoelen op een plank.
Fruit de ui met de knoflook en de chilipeper glazig in 2 lepels olie, in dezelfde of een andere pan. Voeg de tomaten toe en druk ze stuk. Doe er de suiker, specerijen, limoensap en zout bij en laat op het laagste pitje 10 minuten pruttelen, afgedekt. Snij ondertussen de kipfilets in plakjes. Bestrooi met wat zout en meng dat er met je vingers doorheen. Was je handen.
Doe de linzen bij de tomatensaus en breng weer aan de pruttel. Proef en voeg zonodig zout of kruiderij toe. Meng er dan de reepjes kip doorheen, dek af en laat nog 2 à 3 minuten zachtjes garen. Bestrooi met de lente-ui voor het serveren.
Eén reactie op “Recept kipreepjes in kruidige linzen-tomatensaus”
Leuk stuk over die bacterien, maar ik trek me van bacterien helemaal niks aan.: ik koop de label rouge kippen en parelhoenders uit Frankrijk; Dat is pas echt gezond en vitaal spul en aangezien we daarnaast strikt haccp in het kwadraat werken (geleerd tijdens mijn sous-vide opleiding bij Pralus nabij Lyon (tijden terug) zijn er geen risico's. Daarnaast gaar ik in een houtoven en dat levert de allermalste (geen malle) kippen en hoenders op: zelfs nog heerlijk als ze wat gaarder zijn. 't is slow weet je!