Tonnerre is een prachtig stadje. Een prachtig maar oud, kruimelend, steeds treuriger wordend stadje. De snelweg naar Parijs is net te ver weg en ooit, ergens in de jaren 70, besloot door de plaatselijke fabrikanten gedomineerde gemeenteraad dat er hier geen station voor de TGV moest komen. Dat zou de arbeiders maar uit hun landelijke isolement halen en aanzetten tot onrust, met misschien wel loonsverhoging als gevolg.
Nu heerst hier een dementerende werkloosheid. Iedereen die iets kan is weg of gaat weg. De lelijke rest blijft. Want lelijk zijn ze; koffie op het terras hier is net een bezoek aan een 19e-eeuws circus. Op zijn best komen hier de Galliërs uit Asterixboeken voorbij, maar meestal zijn het strompelaars, voortijdig geknakt, hologig en ongezond. De apotheken floreren, terwijl in de straten de ene na de andere winkel sluit.
Zo, deze non-culinaire informatie moest ik even kwijt. Het is in deze omgeving dat ik een huis heb en mijn potjes kook. De ingrediënten daarvoor haal ik uit een van de immense hypermarchés of, beter, van de markt. Bij de varkensslager bijvoorbeeld, die we Monsieur Avec Ceci noemen, omdat dat het enige is wat hij tegen je zegt: ‘Avec ceci?’ – ‘nog iets?’ Maar vandaag gaan we weer eens vleesloos. De lokale teler had bloemkooltjes in de aanbieding, die welzeker niet lokaal waren, in dit seizoen. Maar op een zeker moment – nu – heb ik het helegaar en ganselijk gehad met de knollen en wortels. Soep gaan we koken, en die werken we met geelwortel en specerijen op tot een zonnig, inzichtgevend gerecht. Hadden die bestuurderen van Tonnerre maar zoiets gehad, toen, in plaats van te veel Champagne.
Gouden bloemkoolsoep
Voor- of lunchgerecht voor 4 personen
1 bloemkool
1 ui, fijngesnipperd
4 eetlepels olie
2 tenen knoflook, gehakt
2 bouillonblokjes; ik nam paddenstoel
1 eetlepel kurkuma
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels korianderpoeder
cayennepeper of chilipoeder naar smaak
Snijd de bloemkool grof maar zorg dat de stronk kleiner gesneden is – die is harder. Fruit de ui zachtjes glazig in de olie in circa 4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Doe de bloemkool erbij, plus de bouillonblokjes en 1 liter water. Dek af, breng aan de kook en laat in ongeveer 15 minuten gaar worden. Stamp nu de bloemkool met de stamppotstamper fijn in de soep; dat is lekkerder dan pureren. Voeg de specerijen toe en net zoveel pittigheid als je aanstaat.