Aardbeien, de zomerkoninkjes van weleer, wat doet u ermee? Is daar wel eens onderzoek naar gedaan? Ik ben best nieuwsgierig naar de manier waarop de Nederlanders de giganteske hoeveelheden die tegenwoordig jaar rond afgerekend worden in hun verteringssysteem opnemen, maar daarover staat nou net niks in het aardbeienboek der aardbeienboeken, Liefde voor Aardbeien van Jan Robben (bestellen op aardbeienacademie.nl). Eten op brood? Op beschuit? Op taart, in toetjes, met slagroom?
Deze week rijpten de eerste aardbeien in wat over is van het heldhaftige maar jammerlijk gesneefde moestuinproject van vorig jaar bij mijn Franse huis. Maar naast een rijtje distels knoeperen de aardbeien vastberaden door. Mijn vrouw kwam er met enkele aanzetten, nog niet eens door en door rood maar nu al wolkend van zoete weelde. Toen begreep ik Robben weer die steevast zegt dat rijpe aardbeien geen suiker nodig hebben. Maar ja, pluk ze en met een dag is dat gulle er vanaf. Na jaren van participerend onderzoek weet ik dat aardbeien uit de winkel, die toch gauw een dag of drie onderweg zijn voor je ze koopt, met suiker intenser, indringender smaken dan zonder. Een boterham of beschuitje met boter en gesneden aardbeien promoveert ernstig met toegevoegd zoet. En zoet op aardbeien kan natuurlijk ook die slagroom zijn, of banketbakkersroom onderin gebak, of wat glanzende gelei, en zelfs de druppels dikke aceto balsamico tradizionale, zuur maar tegelijk verzadigend zoet, die de in de Povlakte levende stammen nog wel willen toevoegen.
Laatst deed ik het anders: ik bestrooide de aardbeien met koekkruimels. Een soort crumble dus, maar dan op onverhit fruit. Fluitje van een cent, even zandkoekjes bakken (of kopen bij je roomboterpatissier).
Aardbeien met zandkoekkruimels en mascarpone
Nagerecht voor 4 personen
125 g bloem
65 g kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
100 g zachte boter
snufje zout
stuk bakpapier
400 g aardbeien
100 g mascarpone
Zet de oven aan op 170 graden. Meng de ingrediënten voor het deeg met je vingers, rubbel en rommel, tot je er een bal van kunt maken. Rol die tot een worst iets dikker dan de metworst van de slager. Snijd daar plakjes van van ongeveer ½ cm (dat gaat trouwens makkelijker als je het deeg ingepakt in folie een half uur in de koelkast legt, maar dan mag de oven weer later aan). Verdeel die op een stuk bakpapier op een bakblik en bak ze ongeveer 15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Aardbeien wassen doen we niet. Ontkroon ze en snijd ze in de lengte door, verdeel over borden. Roer de mascarpone los. Verkruimel wat zandkoek over de aardbeien en leg er een klodder mascarpone bij. Ja, je houdt koek over. Mooi.
1 reacties op “Recept aardbeien met zandkoekkruimels en mascarpone”
Bedankt! Gaan we woensdag maken bij Kookus Pokus, de kinderkookcursus in Eindhoven 🙂