Het zuurkool-met-worstseizoen is weer losgebarsten. Het jaargetijde dat mensen die geen depressies in de kop hadden ze alsnog om de oren krijgen. Tegelijk was het een week geleden Wereld Vegetarisme Dag (inclusief onnodige spatie), wat in de Volkskrant eerbiedigd moet worden. Alsof dat niet al het jaar rond aandacht krijgt in de Volkskeuken. En er is altijd wel wat. Er bestaan agenda’s waarop je kunt zien wat voor speciale dag, week of maand het nu weer is. De dag van de slecht opgevoede puppy’s in Peru, de week van de terecht vergeten groenten, de dag van de verwaarloosde oude auto’s.
Mopperend ruimde ik mijn vleselijke verlangens in mijn receptenkast en keek wat ik voor u kan betekenen. Nee, zeggen de organisatoren dan, het gaat er niet om dat iedereen de ganse week vlees laat staan, maar dat we ons bewust worden van dit alles, met als doel er minder van te gaan eten. Juist.
Ik was eerlijk gezegd nog helemaal niet klaar met de zomer. Dat ben ik namelijk nooit. Dus zuurkool stond nog niet op mijn lijst, helemaal niet als ik er een neprookworst bij zou moeten eten. Laten we liever even de warme augustusmaand terughalen met een fris gerecht van rauwe courgette met gemarineerde bloemkool en tahinsaus. Met tahin maak je immers alles lekker voor grote mensen, dat fijne bittertje, mmm. Goed, ik legde er nog een chiffonade van parmaham bovenop. Vanwege lekker.
Rauwe-courgettekrans met bloemkool en tahin
Voor/lunchgerecht voor 2
1/4 bloemkool
2 theel. Thaise vissaus
1 eetl. suiker
2 eetl. witte wijnazijn
2 eetl. tahin
¼ teen knoflook
2 theel. citroensap
optioneel: 2 plakken parmaham
1 courgette, geel of groen
Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar in gezouten water in circa 3 minuten. Spoel koud en verdeel in heel kleine stukjes. Marineer met de vissaus, suiker en azijn en laat een poosje staan, een kwartier of een halve dag is allebei goed.
Maak een vrij dunne saus van de tahin door er de knoflook en citroensap bij te doen plus genoeg water. Stevig kloppen, eerst wordt het een klont, dan weer vloeibaar. Voeg zout toe.
Rol de ham strak op en snijd er heel dunne reepjes van.
Schaaf met een mandoline of een ander apparaat zeer dunne plakjes van de courgette. Bedek daarmee 2 borden, de plakjes nét iets overlappend. Bestrooi licht met zout. Leg in het midden een schep bloemkool en desgewenst wat ham. Sliert er tahinsaus rondom. Wijn: herfstnegerende rosé.