Bij het horen van het woord oester springen de klassieke wijnliefhebbers meteen in de houding. ‘Chablis,’ roept de een. ‘Droge riesling,’ vindt de ander. Punt is alleen dat in de hoofdgerecht van het Volkskrant Weekendmenu van deze week de oesters gestoomd zijn en begeleid worden door een rijke boter en een risotto met mascarpone. Het is dus romigheid die de smaak bepaalt, met een fris geurtje van kervel en citroen. Waarbij een romige, geurige wijn past, liefst eentje van niveau, want oesters eet je niet elke dag.
Smaak
De Barossa Chardonnay 2005 van Peter Lehmann is een hartveroverende witte wijn, zwoel, met stevigheid en een verfijnd aroma waarin van alles te ontdekken valt. Ja, er is houtrijping, maar het is geen thee uit de zagerij, gelukkig. De diepe smaak blijft uiterst aangenaam hangen en dat komt zeker niet door veel alcohol. Kortom, klasse uit Australië.
Verkrijgbaar
Gall & Gall, 8,39 euro.