Wat was nou dat onderzoekje dat liet zien dat de zogenaamd Chinese mie in de supermarkt gewoon Italiaanse tagliatelle was? Ah ja, de Keuringsdienst van Waarde, natuurlijk. Ik vond het een goede grap. Het grote verschil tussen Chinese en Italiaanse deegwaar is, of zou moeten zijn, de gebruikte tarwe, zacht – triticum aestivum – versus hard – triticum durum. Die laatste is duurder, dus het is vreemd dat je voor voor twee verschillende prijzen hetzelfde kunt kopen. Sla je slag, zou je daarom zeggen, ware het niet dat het hier niet echt om de top in tagliatelle gaat. Binnen de durumtarwe bestaan namelijk ook kwaliteiten en de getoonde merken gebruiken niet het beste van het beste.
Een goede oplossing om pasta meer Chinees te laten smaken is om hem gaarder te koken. Voorbij al dente. Aan de andere kant, misschien worden Aziatische noedelgerechten wel stukken lekkerder als je er juist wel de Italiaanse aanpak op los laat. De keus laat ik aan u. Het aardige van pasta is dat ze net als de muziek van Bach altijd minimaal te pruimen valt, ook al doe je bijna alles verkeerd.
Opvallend vanuit Italiaans standpunt: veel te veel ingrediënten in dit recept. Niks aan te doen.
Pasta met taugé en pompoenpitten
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
1 flinke ui
2 tenen knoflook
5 eetl. olie
1 rode puntpaprika, in reepjes
½ gele courgette, in halve plakjes
50 ml witte wijn
100 g taugé
4 eetl. lichte sojasaus
1 theel. suiker
2 theel. komijnpoeder
2 theel. korianderpoeder
1 theel. kurkumapoeder
2 theel. chilivlokken
3 eetl. pompoenpitten
200 g tagliatelle of spaghetti
geheim wapen: een sliertje sesamolie
Snijd de ui grof en draai hem met de knoflook in het staafmixerbakje tot prut. Bak die in de olie zachtjes 4 minuten. Doe de paprika erbij, sluit de pan en laat 5 minuten garen. Voeg dan de courgette en de witte wijn erbij en gaar nog eens 3 minuten. Doe de hele verdere rest van de ingrediënten behalve de spaghetti en de pompoenpitten in de pan, meng en draai het vuur uit.
Rooster de pompoenpitten een minuutje in een kleine droog koekenpannetje.
Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook en doe er de pasta in. Kook naar wens al dente of helemaal gaar. Houd een kop kookwater achter en giet de pasta af. Meng met het garnituur en gebruik wat kookwater om droogte te voorkomen. Sliert een klein beetje sesamolie erover voor het serveren. Wijn: iets gekoelde Beaujolais.