Voor de goede oplettertjes is het duidelijk: de definitie van ‘goed eten’ is rap aan het veranderen. Koolhydraten raken uit de gratie, met suikers voorop. Straks verliezen zelfs volkorenbammen hun imago van gezonde hap; ‘broodje gezond’ blijkt dan een contradictio. Volgende stap is de wederopstanding van verzadigd vet: leve de kaas, de boter en de karbonade!
Maar ik kom met iets anders. Iets nieuws. Ik hoop dat ik daar subsidie voor ga krijgen, of in ieder geval landelijke erkenning – dit stukje moet maar bij een notaris in de kluis, zodat ik later kan laten zien dat ik echt de eerste was. Komt-ie: honger moet terug! Een nog totaal niet door de kundigen op- of aangemerkt essentieel element in de algehele volksvervetting is de uitbanning van het hongergevoel in de afgelopen veertig jaar. Het eerste het beste knerpje trek uit de maagstreek wordt door de moderne mensch beantwoord door iets te eten. De industrie heeft daartoe niet alleen kroketten beschikbaar, maar ook ‘verantwoorde tussendoortjes’. Ik zeg: er bestaan geen verantwoorde tussendoortjes. Of het moet een rauwe wortel zijn, maar daar gaat de trek niet van over.
De ganse geschiedenis heeft de mens, ook de welvarende, van de wakende 16 uren per dag er een aantal met honger rondgelopen. Sommige lieden maar met twee, andere met vier of vijf. Heel goed. Dat bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid, het geeft focus aan de dag, het houdt je scherp. We moeten dat weer gaan koesteren, we moeten niet meer bang zijn voor dat opwekkende knagen in het vooronder. Even volhouden nog, niet meteen aan de chips. Zelfbeheersing is een graadmeter voor succes in het leven, dus laten we hem hier ook eens toepassen.
Dat alles lukt alleen als je genoeg eet bij de maaltijden. Voor wat, hoort wat. We gaan dus eens gezellig ovenschotelen.
Zet nu of vanavond de oven aan op 200 graden. Fruit op het fornuis de ui en de paprika in een gezond grote scheut olijfolie 5 minuten en voeg het gehakt, kaneel, oregano en zout toe. Braad het half los; en mogen lekkere bonkjes in blijven zitten. Doe de uitgelekte linzen en kikkererwten in een niet te grote ovenschaal en verdeel het gehakt erover. Roer de zure room met de kaas, de bloem en wat zout en peper glad en verdeel erover. Bak nu of vanavond tot het fraai kleurt, in 15-20 minuten. Erbij: geen brood, wel groente, veel groente.
Ovenschotel met peulvruchten, paprika en zure room
Voor 4 personen
2 rode uien, grof gesneden
2 rode of gele (punt)paprika’s, in reepjes
olijfolie
300 g lams- of rundergehakt
mespunt kaneel
1 eetlepel oregano
2 blikken à 400 ml kikkererwten
1 blik à 400 ml linzen
250 ml zure room
50 g geraspte Parmigiano Reggiano
20 g bloem
12 reacties op “Makkelijk recept ovenschotel met paprika, kikkererwten en zure room”
Idem voor de hele dag drinken. Ik schreef in m'n blog:
"… Maar als kind dronk ik -en menig ander- niet de hele dag door. Kijk nu om je heen en je ziet allerlei mensen lopen, zitten, fietsen en autorijden met een flesje water. Wanneer is dat begonnen? Ik speelde als kind buiten en was uren van huis. Je dronk niet. En als je eens dorst had dan ging je -waar je ook was- op zoek naar een buitenkraan en dronk dan even snel een slokje. Soms gaf een moeder van een speelvriendje een glas ranja en anders ging je snel even vlug thuis aan de keukenkraan. Maar eigenlijk kon je uren zonder water. Nu breng ik Tim naar een sport-uurtje op woensdag middag en ik zie alle sportkamaraadjes met flesjes (sport)drinken. Voor 1 uurtje sport. En Tim wil dus ook een flesje drinken (anders hoor je er niet bij) en weigert nog -bij behoefte- aan de kraan te hangen in de kleedkamer. Bij een voorstel kraanwater te drinken kijken die kinderen je aan als of je hebt voorgesteld uit de sloot te drinken. Die 7-jarigen willen sportdrank, cola, Wicky en -ongelooflijk- Red Bull, maar geen water. Is die grotere behoefte aan drinken ontstaan doordat al het eten tegenwoordig zouter en meer suikers bevatten? Waardoor komt de behoefte de hele dag met een flesje water te lopen? Kopieergedrag? Groepsdruk? Of echt lichamelijke behoefte? Ik weet het niet. Ik ga bijna altijd het huis uit met een halve liter Aquarius in de jaszak en zoutpillen in de broekzak, maar ik moet, ik heb het echt nodig. Ik wou dat het niet zo was …"
(http://www.family-oosten.com/blog/2012/04/19/water/)
Volgens mij is dat meer drinken het effect van reclame (Spa, met zijn wens van 1,5 l) en de daaruit voortgekomen groepsdruk. Te veel drinken is nergens goed voor.
Nee maar te weinig drinken is nog veel erger!! Dit is echt een misvatting… het drinken van drankjes vol suiker is inderdaad slecht, maar je nieren hebben zeker meer dan een liter water nodig om goed te kunnen functioneren… Dus wil je de 60 halen zonder nierfalen, dan lijkt het me erg verstandig om niet de hele dag met dorst rond te lopen….
Ik ben het er mee eens dat af en toe honger hebben goed is (Zeker omdat mensen tegenwoordig vaak niet meer het verschil kennen tussen echt honger hebben of 'honger' die eigenlijk een uiting is van suikerverslaving…). Maar voor het drinken van water (Dus geen cola ofzo) geldt zeker 'beter te veel dan te weinig'
Desalniettemin ben ik erg blij met het recept!
Beter te veel dan te weinig kun je niet zomaar voor water drinken zeggen. Je kunt ook teveel water drinken, dan krijg je watervergiftiging. Kun je dood aan gaan….
Watervergiftiging heeft alles te maken met de osmotische waarde in onze cellen. Van nature is de natriumconcentratie in ons bloed hoger dan in de omringende omgeving. Dit is nodig om de impulsgeleiding in de zenuwcellen mogelijk te maken. Het is de taak van de nieren om het zoutgehalte in de bloedvaten constant te houden. De nieren kunnen echter niet direct reageren op overmatig waterdrinken. Het bloed wil bij overmatig waterdrinken echter wel zo snel mogelijk het vocht kwijt. Op die manier stijgt de zoutconcentratie weer. Er vindt dus osmose plaats. Dit gebeurt deels in de hersenen en dat is gevaarlijk. De hersenen kunnen dan opzwellen wat kan leiden tot duizeligheid, epileptische aanvallen en zelfs tot de dood.
https://www.ntvg.nl/artikelen/hoeveel-water-moete…
Bovenstaande link verwijst naar een artikel in het ntvg over de waterbehoefte. Essentie: drinken als je dorst hebt volstaat normaliter.
Belangrijker: heerlijk gegeten aan de hand van dit recept
Dank, wat ben ik blij met dit soort recepten. De koolhydraten zitten zo ingesleten en het moet zonder hier. Echtgenoot kon medicijnen voor zijn diabetes 2, verminderen en uiteindelijk stoppen door ( vrijwel) koolhydraatvrij te eten.
Vandaag deze ovenschotel gemaakt. Makkelijk recept, leuk om te maken en lekker. De volgende keer probeer ik eens of het lekker is de paprika te vervangen door (uitgelekte) stukjes tomaat uit blik.
Niet doen! de zoete paprika is zo mild van smaak. Ik heb ook vaak last van té sterke paprikasmaken, maar dir gerecht kan het makkelijk hebben. En het geeft de pit, die je absoluut in mijn beleven niet zal hebben wanneer je het met tomaat doet! Echt waar, het zijn vaak de héle kleine nuances die een gerecht precies dàt smaakje gevet, wat het bijzonder maakt! En aangezien we een culinair expert aan het woord hebben, moet je niet te veel zelf willen toevoegen…althans, in mijn beleven hoor…want soms doe ik het ook wel eens…en dan praat ik niet altijd over het resultaat! Deze schotel vind ik verrukkelijk….evenals de zoete aardappel met vulling van dinsdag 21 januari 2014…..SUPER!
Nu de 20 gram bloem nog vervangen door kikkererwtenmeel ofwel bij de toko verkrijgbaar besanmeel. Witmeelprodukten zijn uit de boze en prima te vervangen door kikkererwtenmeel.
En natuurljk niet bakken in olijfolie….olijfolie is alleen gezond over de salade, koud dus. Verhitting is uit den boze. Probeer het maar eens met kokosvet/olie. Zo bereiden wij dit recept, heerlijk gewoon en passend binnen het anti-kanker eetprogramma dat we volgen.
Voor jullie rekening. Ik vind extremisme nooit in orde. 20 gram bloem stelt niks voor; het is geen vergif. In olijfolie bakken kan uitstekend. Anti-kanker en andere levenverlengende eetadviezen en de inzichten daarachter veranderen om de paar jaar. 'De waarheid' bestaat niet, dus hoop niet op te veel.
Kan de bloem er zonder te garen zo in? Als ik bv een bechamelsaus maak, moet de bloem altijd even verwarmd worden met de boter.
De bloem gaart in die tijd in de oven.