Literatuur: ingrediënten en producten

 

Veel van deze boeken zijn niet meer verkrijgbaar. Van sommige, zoals de Spectrum gidsen over vis, groenten en fruit, is dat voor ons dramatisch. Ga op zoek naar alternatieven!

 

  • Albala, Ken, Beans, a history (Berg, Oxford en New York, 2007).
    (Geschiedenis, productinformatie peulvruchten)
  • Arnaud, Carline, À la découverte de l’escargot, recettes d’hier et d’aujourd’hui des grands chefs français (Die, Parijs 2000). (Productinformatie, slakken, recepten)
  • Callec, Christian, Geïllustreerde kaasencyclopedie (Rebo, Lisse 2001).
    (Encyclopedie over kaas)
  • Cambornac, Michel, Plantes et jardins du Moyen Age (Hartmann éditions 1998).
    (Geschiedenis-Middeleeuwen, planten en kruiden)
  • Capitool veldgidsen, Paddestoelen (Van Reemst, Houten 2005).
    (Productinformatie, paddestoelen)
  • Carluccio, Antonio, “Goes wild”, 120 recepten met producten uit de vrije natuur (Tirion, Baarn 2002).
    (Italiaanse keuken en achtergronden, recepten)
  • Chalendar, Pierrette, Figues gourmandes (C. Lacour, Nîmes 2004).
    (Productinformatie vijgen)
  • Chibois, Jacques en Olivier Baussan, Smaken en geuren van olijfolie (Schuyt & Co, Haarlem 1999).
    (Productinformatie-olijfolie)
  • Dalby, Andrew, Cheese, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-kaas)
  • Dam, Johannes van, De dikke van Dam, van aardappel tot zwezerik ( Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam 2005)
  • (Productinformatie)
  • Davidson, Alan, Mediterranean Seafood (Penguin Cooking Library, Londen etc. 1972).
    (Vissoorten Middellandse Zee, recepten)
  • Davidson, Alan, North Atlantic seafood (Penguin Cooking Library, Londen etc. 1980).
    (Vissoorten Atlantische Oceaan, recepten)
  • Davidson, Alan, Seafood of South-east Asia (Deze uitgave: Ten Speed Press, Berkeley en Toronto 2003, origineel 1976). (Vissoorten Azië, recepten)
  • Davidson, Alan, The Oxford Companion to Food (Oxford University Press, Oxford 1999).
    (Encyclopedie over keukens, producten en ingrediënten)
  • Duc-Maugé, Bernard en Bernard Duplessy, Le livre de la truffe (Édisud, Aix-en-Provence 1998).
    (Productinformatie-truffels)
  • Engel, David H. en Suchard Phummai, A field guide to tropical plants of Asia (Times editions, Singapore 2000). (Productinformatie, Aziatische planten)
  • Florès, Edwin, Het paddenstoelenboek (Becht, Haarlem 2011).
    (Productinformatie-paddenstoelen)
  • Gerstmeier, Roland en Thomas Romig, Zoetwatervissen van Europa (Tirion, Baarn 1995).
    (Productinformatie, vis)
  • Green, Aliza, The bean bible, a legumaniac’s guide to lentils, peas, and every edible bean on the planet! (Running Press, Philadelphia en Londen 2000)
    (Productinformatie, bonen)
  • Geurts, Leo, Truffels! (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 1988).
    (Productinformatie-truffels)
  • Helstosky, Carol, Pizza, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-pizza)
  • Hlava, B. en D. Lanska, Elseviers gids van keukenkruiden, specerijen en andere smaakmakers (Elsevier, Amsterdam en Brussel 1978).
    (Productinformatie-kruiden en specerijen)
  • Huisken, Alma, De aardappel, alles over de pieper, met vele recepten (Contact, Amsterdam en Antwerpen 1998). (Geschiedenis, productinformatie-aardappel, recepten)
  • Iburg, Anne, Dumonts kleine olie- en azijnlexicon (Rebo, Lisse 2004).
    (Productinformatie-olie en azijn)
  • Janik, Erika, Apple, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-appel)
  • Janssen, Mark, Handboek paddestoelen (AdSearch, Amsterdam 2010).
    (Productinformatie-paddenstoelen) Beschikbaar via Janssens eigen website.
  • Jenkins, Steven, Cheese primer, a passionate guide to world’s cheese (Workman publisher, New York 1996). (Productinformatie, kaas)
  • Kleyn, Onno, Kleyns basics, volkskrant basiskookartikelen gebundeld (Spectrum, Utrecht 2006).
    (Kooktechniek, productinformatie, basiskennis)
  • Kleyn, Onno, Olie op het pastawater? en andere culinaire vragen beantwoord (Het Spectrum, Utrecht 2003).
    (Kooktechniek, productinformatie, basiskennis)
  • Koster, Betty, Passie voor kaas, een culinair standaardwerk (Stichting kunstboek, Oostkamp 2006).
    (Standaardwerk over kaas)
  • Larousse gastronomique (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2003).
    (Standaardwerk, culinaire encyclopedie, nadruk op de Franse keuken)
  • Mabey, Richard, Winkler Prins Mini: Eetbare wilde planten (Het Spectrum, Utrecht 2004).
    (Productinformatie-planten)
  • Marrone, Teresa, Dressing & Cooking wild game (Creative Publishing, Chanhassen 1997).
    (Productinformatie-wild)
  • Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder, Over worst (Carrera, Amsterdam 2011)
    (Productinformatie, recepten zelf worst maken)
  • Raat, Kees en Johan Freud, Bonbon (Fontaine Uitgevers, ‘s-Graveland 2007).
    (Productinformatie-chocolade, recepten)
  • Reinders, Pim, Een coup speciaal, de wereldgeschiedenis van het consumptie-ijs (L.J. Veen, Amsterdam, Antwerpen, 1999).
    (Geschiedenis-ijs)
  • Roberts, Jonathan, Cabbages and kings, the origins of fruit & vegetables (HarperCollins, Londen 2001).
    (Geschiedenis-groente en fruit)
  • Rubel, William, Bread, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-brood)
  • Serventi, Silvano en Françoise Sabban, Pasta, the story of a universal food (Colombia Press University, New York 2000). (Geschiedenis, productinformatie-pasta)
  • Slow food: Two hundred traditional types Italian cheese, a guide to their discovery and appreciation (Slow food editore, Cuneo, 2000).
    (Productinformatie, Italiaanse kaas)
  • Spectrum natuurgids, Fruit uit alle windstreken (Het Spectrum, Houten 1988).
    (Productinformatie, fruit)
  • Spectrum natuurgids, Groenten uit alle windstreken (Het Spectrum, Houten 1988).
    (Productinformatie, groenten)
  • Spectrum natuurgids, Vis, schelp- en schaaldieren (Het Spectrum, Houten 1988).
    (Productinformatie, vis)
  • Velten, Hannah, Milk, a global history (The edible series, Londen 2010).
    (Geschiedenis, productinformatie-melk)
  • Vissering, Jaap, Het Nederlandse Jachtwild kookboek (Spectrum, Utrecht 2005).
    (Recepten-wild)
  • Wyk, Ben-Erik van, Food plants of the world, an illustrated guide (Timber Press, Portland 2005).
    (Productinformatie, eetbare planten)

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.