Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Koel vloeibaar tomatenhapje

‘Toujours faites simple’, vond de kok der koks, Auguste Escoffier (1846-1935), ‘houd het altijd eenvoudig’. Nou, als je zijn recepten leest kun je niet anders dan begrijpen dat het eenvoudig van het begin van de 20e eeuw allesbehalve het simpel van tegenwoordig was. Nee, dan ik. Ik houd van écht eenvoudig, ongetwijfeld ingegeven door levenslange luiheid. Voorts is het zomer, of wat er voor moet doorgaan dit jaar, sowieso een periode om een teveel aan manuele inspanning te vermijden. Ik besteed wel veel aandacht aan het eten, maar dan geestelijk, liggend in een zeer comfortabele stoel onder een luifel van vlinderstruiken. Als ik nou dit, dan kan dat erbij, denk ik, of wacht, toch liever zus. En zo, vlak zo niet uit! Tussendoor verbaas ik me over de bijna complete afwezigheid van vlinders. De paarse bloemtrossen bungelen nu doelloos in de zon.

Mijn estivale gedachten dobberen richting Spanje, slaan af naar tomaten en landen bij de pan con tomate, pa amb tomàquet voor de Catalanen onder ons. Ontbijt, lunch of desnoods ook avondeten, er is altijd wel brood waarop een prut van rauwe tomaat wordt gesmeerd, beetje olijfolie erover, wat knoflook wellicht. Als het luxe mag zijn, komen er plakken jamón bij, of ansjovisfilets, maar vaker knabbelt de Iberiër zijn tomatenbrood zonder enig ornament bij de ochtendkoffie.

Als ik nu eens reuze zomers de prut puur serveerde, zonder brood? Ik ben namelijk een beetje bezig met koolhydraten mijden. En zo toog ik naar de markt om wat overrijpe tomaten aan te schaffen. Resultaat: iedereen blij, want het smaakte voortreffelijk. Alleen weet ik niet goed hoe ik het hapje moet noemen. Koude tomatensoep? Tomatencoulis? Hoe dan ook, simpeler dan dit wordt het niet gauw.

 

Koel vloeibaar tomatenhapje

Voorgerecht voor 4 personen

 

8 zeer rijpe smaaktomaatjes of 4 grote

genoeg eersteklas olijfolie extra vierge

snufje cayennepeper

¼ teen knoflook, geperst of ragfijn gehakt

1 à 2 eetlepels Thaise vissaus

 

Breng een pan water aan de kook. Kruis de tomaten in aan de onderkant en dompel ze 4 seconden in het water, doe ze daarna meteen in koud water. Trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten in stukken en prak ze grondig fijn met een vork, in een diep bord (in porties is makkelijker). Breng de prut op smaak met een scheut olijfolie, cayennepeper, knoflook en vissaus. Zet een poos in de koelkast. Verdeel voor serveren over 4 kopjes en garneer met nog een drup olijfolie en misschien een groen kruidje. Wijn: Provençaalse rosé.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.