Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Karbonaadjes met gelepaprikasaus

Chilipepers bijten, maar alleen als ze gebeten worden. Door ons, door andere zoogdieren met tere verhemeltes. Vogels hebben er geen last van. Dat is de strategie van de plant; zoals je weet is alles in onze wriemelende wereld erop gericht zichzelf voort te planten. Fruit wil opgegeten worden, waarna de zaden in een vruchtbaar bedje van poep op de aarde terecht komen, liefst een hortje verwijderd van de moederplant. Omdat vogels gemeenlijk grotere hortjes vliegen dan zoogdieren lopen, ‘koos’ de chilipeperplant misschien daarom om het eten van haar vruchten te ontmoedigen onder ongevederde liefhebbers.

En toen, nog maar iets van 15.000 jaar geleden, kwamen er mensen in de chiliheuvels van Amerika. Vreemd afwijkende zoogdieren die ervan hielden om zichzelf te treiteren door dingen te eten die pijn doen. Na 1492 bleken ook de vers gearriveerde Europeanen ze spannend te vinden; ze namen ze zelfs mee naar huis. Maar niet iedereen kon het venijn waarderen. Als antwoord kweekten plantveredelaars langzaam alle pittigheid eruit, tot ze paprika’s overhielden. Met dat daverende succesnummer liggen nu de supermarkten vol. Aanbieding op aanbieding, zo vroeg in de herfst; de planten in de Westlandse kassen geven hun laatste spurt. Daarom vandaag een vrolijk recept om ze weg te werken.

 

Karbonaadjes met gelepaprikasaus

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

4 gele puntpaprika’s (of 2 gewone)

5 eetl. olijfolie

1 teen knoflook, in plakjes

1 à 2 eetl. Thaise vissaus

3 takken tijm

2 varkenskarbonaadjes

50 ml droge sherry

wat chilivlokken

 

Verwijder zaad en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in grove stukken. Smoor met 2 eetlepels olijfolie en de knoflook in een gesloten pan op niet al te zacht vuur. Blijf erbij, ze moeten zacht worden maar mogen best een beetje kleuren en karamelliseren, dus speel met het vuur en schep af en toe om. Doe alles in de beker van de staafmixer en pureer. Breng de puree terug in de pan op smaak met vissaus. Voeg de blaadjes van 1 tak tijm toe.

Zout de karbonaadjes en bak ze in wat olijfolie bruin en gaar genoeg in 4-5 minuten totaal. Overgaar is droog en taai. Leg er 2 takken tijm naast tijdens het bakken. Haal het vlees uit de pan en blus het bakvet met de sherry. Laat bruisen en roer. Voeg de paprikapuree erbij. Wat chilivlokken erdoor is lekker, maar die kun je ook al garnering erover strooien. Erbij: gebakken broccoli en een ruim glas rosso piceno.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.