Vandaag was ik weer aan de beurt om het Volkskrant Weekendmenu samen te stellen. Als hoofdgerecht werd het tamme-eendenborst met peer, voorafgegaan door een roereitje met zalm, mierik en tuinkers, en toe een chocoladetaartje. De wijn van deze week is gekozen bij de eend, en komt van de Hema.
Eend, peer, amandel, jeneverbessen, we hebben hier te maken met een gerecht met rood vlees en een zeer intense smaak waarin zoet een partijtje meeblaast. Daar zou je uitstekend een mollige, halfzoete witte wijn bij kunnen drinken. Maar daar kies ik dit keer niet voor. Het wordt een zeer volle rode uit Australië, uit de Barossastreek, ten noorden van Adelaide.
Smaak
De Kanooga Shiraz heeft eerst en vooral een fruitige smaak, maar dat mag je ook verwachten van Australiërs. Diep fruit, rijp fruit, van bramen en pruimen, met daarbij een vleug specerijen en iets dat op rokerigheid lijkt. De smaak is breed (14 procent alcohol!) en heel sappig, met een frisheid die prachtig aansluit bij het fruit van de peer. Kortom, precies wat het zijn moet.
Verkrijgbaar
Hema, 8,50 euro