Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Hartige clafoutis met zwammetjes en boontjes

Kijk jongens, hier is mijn frittata! Of nee, meer een sformato eigenlijk. Eh… een soort Spaanse tortilla? Een hartige clafoutis, goed, goed.

Iets gestolds van eieren met een vulling kent vele namen. Echt gestold dan, niet het ranke, slanke, fluffy wondertje dat de Fransen une omelette noemen. Ze kennen ook het meer solide werk, uit de tijd dat er nog landarbeiders waren die eten meenamen naar het veld. Tegenwoordig doet onze Bourgondische buurboer Christian zijn boekhouding in zijn hightech tractor terwijl het ding zelfstandig over de akker koerst aan de hand van gps-gegevens – ik weet niet waarom hij er überhaupt nog in moet zitten. Maar ik dwaal af.

Eieren met vulling stevig maken doe je door er zetmeel aan toe te voegen, meel of broodkruim. Hoe je het vervolgens noemt is een cultureel ding.

Ik trof op de markt in Chablis enorme bergen met verse hoorntjes des overvloeds, de paddenstoelen die bij ons tegenwoordig trompettes de la mort moeten heten; Nederlands is zó jaren 90. Ik kocht er enkele klauwen van in de veronderstelling dat ze zoals alle gezwam flink zouden slinken. Maar nee! Ter compensatie knarsten ze van het zand, ondanks mijn ruimhartig wassen in veel water. De smaak echter was pico bello. We vervangen ze daarom door gedroogde – veel makkelijker te krijgen.

 

Hartige clafoutis met zwammetjes en boontjes

Hoofd/lunchgerecht voor 4

 

75 g gedroogde trompettes de la mort

1 ui, fijngesnipperd

genoeg olijfolie

1 teen knoflook, gehakt

150 g pimientos de pequillo of reepjes gare paprika (pot), in reepjes

250 g gare witte bonen, uitgelekt

20 g paneermeel

4 eieren

 

Week de paddenstoeltjes een half uurtje in wat heet water. Masseer ze in het vocht opdat ze hun zandjes loslaten. Scheur grote in stukjes.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Fruit de ui glazig in 3 eetlepels olie en doe er dan de knoflook en de uitgeknepen trompettes bij. Bak 3 minuten zachtjes.

Vet een kleine ovenschaal of taartvorm (geen springvorm natuurlijk – die lekt) in met olijfolie. Strooi er wat paneermeel in en wentel de vorm zodat overal wat zit.

Meng de paprika en witte bonen plus 4 eetlepels van het weekvocht en de losgeklopte eieren door de paddenstoelen, van het vuur af natuurlijk. Voeg zout en misschien peper toe en giet in de vorm. Bak 25 minuten in de oven. Laat afkoelen tot lauw voor het eten. Serveer met een salade en een koele Beaujolais.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.