Aan de einder van mijn armzalige aandachtscurve gloort Kerstmis. De periode waarin we geacht worden extra lekker te eten. Of nee, extra lekker te tafelen. Langer. Gezelliger. Feestelijker. De invulling daarvan verschilt sterk per adres. Half Nederland gaat gourmetten, een gezelschapsspel onder de lamp waarvan vooral de mensen die normaal nooit koken blij worden, kinderen voorop. Eerlijk gezegd verbaast het me dat het niet om de dag gebeurt, of anders elk weekend. Maar ja, het huis stinkt na afloop en je kleren moeten in de was. Voorts zijn genoegen en schaarste met elkaar verbonden. Alle dagen kaviaar maakt blasé, gourmetten idem dito.
Ik heb gourmetten altijd kunnen tegenhouden. Toekijken hoe dilettanten prettige ingrediënten naar de gallemiezen bakken is voor mij geen blijde activiteit. Maar goed, er zijn ook geen kleine kinderen in mijn gezin.
Aan het eind van om het even wat voor kerstdis willen we wat zoets. Er zijn vast mensen die in hun gourmetpannetjes creatief met suiker doen, vaker draagt de kok van dienst iets aan uit de koelkast. IJs is favoriet want het makkelijkst, maar laat ik eens een lans breken voor de aloude griesmeelpudding. En dan vanwege Kerst niet opgeluisterd met bessensapsaus maar volgestort met een rijke compote van rood fruit. Dat koop je voor een habbekrats in de diepvries, dus seizoensbezwaren kleven er niet aan.
Griesmeelpudding met zomerfruitcompote
Nagerecht voor 6 personen
55 + 35 g suiker
70 g griesmeel naturel
1 vanillepeul
750 ml volle melk
500 g diepvries zomerfruit
optioneel: 3 eetl. rum
2 afgestreken eetl. aardappelmeel
puddingvorm of kom van krap 1 liter inhoud
Meng 55 gram suiker met het griesmeel. Snijd de vanillepeul in de lengte open. Verhit de melk met de vanillepeul en strooi er zodra het kookt het griesmeelmengsel in. Roer en laat heel zachtjes 2 minuten koken. Vis de vanillepeul eruit, schraap de zwarte zaadjes los en roer die door de pudding; gooi de peul weg. Spoel een puddingvorm of kom om met koud water en giet de griesmeelpudding erin. Dek af met plastic folie, laat afkoelen en zet daarna minstens 4 uur in de koelkast.
Verwarm de bevroren vruchtjes met 35 gram suiker en als je wilt de rum. Roer het aardappelmeel los met een minidrupje water en voeg al roerend bij de saus. Laat zachtjes 1 minuut koken. Draai het vuur uit, laat afkoelen en zet in de koelkast.
Stort voor het serveren de pudding en serveer met de saus. Wijn: nee.