Smaakaardappelen (mag ik daar een trademark van maken?) eten met louter goede boter of olijfolie, ik schreef er eerder over. Een verheffende exercitie, opvoedend en zo. Maar het is lastig om het een hoofdgerecht te noemen. Om er je maal mee te doen, bedoel ik, zonder flankerende smaken en texturen. De pieper verdient echter wel degelijk een keer de hoofdrol in onze doorlopende culinaire voorstelling ‘Minder vlees mevrouw, u weet wel waarom’. Van ‘mevrouw’ moeten we tegenwoordig trouwens ‘mens’ maken, hoewel we dan in een semantische gevarenzone geraken.
In een oud Litouws kookboek trof ik tussen de pakweg 50 aardappelrecepten er een voor gekookte aardappels met aardappelsaus. Na het koken prak je er een of twee met wat kookvocht, een drup azijn en wat rauw gesnipperde ui tot ‘saus’. Het zal vast verrukkelijk zijn bij je achtste glaasje wodka, maar ik zocht naar iets gullers. Iets feestelijkers. En kwam uit bij broccolisaus. Nou ja, broccoliprut eigenlijk, maar daar heb je het semantische probleem weer, eten moet niet alleen goed smaken, het moet ook goed klinken (en er goed uit zien).
Geroosterde aardappelen met broccoli-olijvensaus
Hoofdgerecht voor 2 personen
4 flinke vastkokende aardappelen
5 eetlepels olijfolie
400 g broccoli
1 eetlepel sesamolie
2 tenen knoflook, gehakt
30 g tomatenpuree
50 ml witte wijn
1 eetl. nam-pla: vissaus
40 g (liefst paarse) olijven
1 theel. suiker
250 g mozzarella
Was de aardappels en snijd ze ongeschild in de lengte doormidden. Hussel ze in een kom met 2 eetlepels olijfolie en zet ze met de gesneden kant omhoog in een ovenschaal. Strooi er goed zout over en zet in de (koude) oven. Schakel die in op 180 graden en braad 45 minuten.
Neem een scherp mes en ‘scheer’ de rulle bloemkant van de broccoli dun (broccoli is een bloem). Meng met de sesamolie en houd apart. Snijd de rest grof, doe in de keukenmachine en draai in 4 seconden tot een grove pulp.
Bak de knoflook zachtjes 1 minuut in 3 eetlepels olijfolie. Voeg de gehakte broccoli toe. Roer de tomatenpuree los met de wijn en 50 ml water en doe erbij, samen met de vissaus, de olijven en de suiker. Voeg zout toe en smoor afgedekt beetgaar in 5 minuten.
Haal de aardappelen uit de oven en verdeel de saus over het midden. Beleg met gescheurde stukken mozzarella. Verdeel er de geschoren broccoli over en zet in de oven tot de kaas smelt. Wijn erbij: Barbera.
3 reacties op “Geroosterde aardappelen met broccoli-olijvensaus”
Beste Onno. Dit lijkt me een geweldig recept. Ik heb inmiddels goede olijfolie gevonden maar e hebt het ook over goede boter. Ik neem aan dat je niet de boter van de supermarkt bedoelt. Wat vind jij goede boter? En waar te koop? Ik woon in Amsterdam, mvg, Paul Gerrits
Dag Paul, liefst heb ik rauwmelkse boter van Isigny. Die koop ik in Frankrijk bij de kaasman op de markt. Hier in Koog aan de Zaan is het behelpen; ik reis niet voor een pak boter af naar Amsterdam, dus doe ik het met gezouten Botergoud van Campina.
Beste Onno, dit ziet er heerlijk uit en ga ik zeker een keer maken!
Het recept uit het Litouws kookboek deed mij denken aan mijn schoonmoeder, afkomstig uit de Hoekse Waard. Als toetje prakte zij wat aardappels, wat karnemelk erover en een klein beetje jus! Mij heeft de aanblik zelfs niet kunnen bekoren en heb het nooit uitgeprobeerd, maar zij vond het echt het allerlekkerste toetje van de hele wereld! Met vriendelijke groeten, Hanneke