Ooit, lang, lang geleden, nog voor Mies Bouwman en Willem Ruis, vermaakten de menschen zich des avonds met ganzenborden, gezeten aan de eettafel, waar de eenige electrische lamp boven hing.
Daarna kwam dus de televisie, maar dat kneuterverlangen ging niet weg. Vandaar dat gourmetten zo aansloeg, later. Gezellig. Er is nu eenmaal niets aardigers dan samen fröbelen, of het nou papieren matjes vlechten is, propjesschilderijen maken of minislavinkjes bakken. Alleen riekt het zo hè. Openbaar vet verbranden, zo midden in de kamer, heeft geurgevolgen voor kleding, haar en gordijnen. Het is dan ook met vreugde dat ik mag verklappen dat er vrolijke culiknutselarijen bestaan zonder die bezwaren. Koreanen en Vietnamezen zorgden bij mij voor inspiratie; zij frommelen aangename eetbaarheden in blaadjes sla, gewoon waar iedereen bij is, aan tafel. De koker van dienst stelt slechts het knutselpakket samen en stalt dat uit; kinderen van 8 tot 88 tasten toe en maken er een smakelijke bende van.
Onderstaand een recept. Daarin komen kleine gehaktballetjes voor. Al etende echter bleek dat die niet essentieel zijn. Rijst met paprika en sambal en vooral de kant-en-klaar gekochte gefruite uitjes bleek ook verdraaide lekker. Aarzel niet om zelf vulsels uit de koelkast te halen; ik heb atjar tjampoer bijvoorbeeld niet geprobeerd maar wie weet past het er goed bij.
Gevulde slablaadjes
Culinair gezelschapsspel voor 3-4 personen
200 g pandanrijst
200 g half-om-halfgehakt
30 g paneermeel
2 eetlepels oestersaus
2 tenen knoflook
4 eetlepels olie
3 rode paprika’s
3 eetlepels ketjap manis
150 g taugé
1 krop sla of wat kropjes miniromana
enkele takjes munt
sambal
gefruite uitjes
Kook de rijst zoals de verpakking aangeeft. Roer na garing niet los.
Meng het gehakt met het paneermeel, de oestersaus, 1 teen knoflook uit de knijper en wat zout. Kneed even door en maak er piepkleine balletjes van, formaat stuiter. Bak die in 2 eetlepels olie bruin en gaar in 5 minuten.
Snijd de paprika’s in kleine reepjes en smoor afgedekt in 2 eetlepels olie gaar. Breng op smaak met ketjap.
Breng een pannetje water met zout aan de kook en kiep de taugé erin. Wacht 10 seconden en doe hem over in een zeef.
Verdeel de sla in blaadjes, was en droog ze maar laat ze heel. Was de munt.
Stal alles uit op tafel. Iedereen doet rijst met andere zaken in een slablad en eet dat, of probeert dat te doen. Romanablaadjes zijn een stuk stabieler dan kropsla, zul je merken.
2 reacties op “Exotisch gevulde slablaadjes – een culinair gezelschapsspel”
Misschien is de Zuid-Koreaanse keuken iets voor jou? Zij wrappen hun vlees tijdens het barbecueen vaak in slablaadjes!
Je hebt misschien alleen het recept gelezen en niet de tekst erboven? Ik noem Korea al. Want ja, ik lust die keuken heel graag.