Kriebel. Jeuk. Het is iets ontzettend lastigs en dan bedoel ik het niet eens overdrachtelijk maar gewoon reëel. Fysiek. Ik geef nogal eens lezingen en onlangs mocht ik over de culinaire geschiedenis van de 20eeeuw verhalen in het Watersnoodmuseum in Zeeland. Knipper voor de presentatie in de ene hand, microfoon in de andere. Waarop ik kriebel aan mijn neus kreeg. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Gênant vaak moest ik een hand vrijmaken, knipper wegleggen, om te krabben. Wat is dat toch?
Als iets onmogelijk is, wil je het juist. Moet je het zelfs, en niet alleen in Zeeland. Pure pesterij van de evolutie. Hebben we daar bij het kiezen van eten ook last van? Nee, niet meer. Ooit was er schaarste. Als hij niet algemeen was – hongersnood – dan was hij wel tijdelijk. Producten hadden hun seizoenen en die waren vaak erg kort. Sperzieboontjes? Een paar weken. Frambozen? Twee maanden, hooguit. Vandaar dat iedereen druk was met inmaken, inzouten, konfijten, roken, inleggen. Vers was zeldzaam. Tegenwoordig is alles er het jaar rond. Spruitjes in juli (wie wil dat?), aardbeien met kerst (dito). Dus leggen velen van ons onszelf beperkingen op. Die noemen we tradities. De herfst is er weer en dus mag ik zuurkool maken van mezelf, bijvoorbeeld. Vandaag een versie met kippenlevertjes. Kriebelloos lekker.
Elzasser zuurkool met kippenlevertjes
Hoofdgerecht voor 4 personen
500 g zuurkool naturel
2 flinke gele uien, in dunne halve plakken
4 eetl. eendenvet of boter
100 ml witte wijn
400 g kippenlever
1 rode ui, in dunne halve plakken
200 g champignons, in plakken
3 eetl. olie
2 tenen knoflook, fijngesneden
½ rode peper, fijngesneden
2 eetl. ketjap manis
3 eetl. lichte sojasaus
1 eetl. gedroogde dragon of, beter, 3 takken verse
Spoel de zuurkool goed af in een vergiet, onder de kraan (niet zeuren over vitamines). Bak de gele ui in het vet of de boter zachtjes glazig, doe de zuurkool erbij, de witte wijn en wat zout. Smoor afgedekt minstens 1 uur. Pas op voor droogte en aanbakken, voeg anders weinig water toe.
Verdeel de kippenlevers in stukken. Bak eerst de rode ui met de champignons 4 minuten in de olie en voeg dan de levertjes toe, plus de knoflook en rode peper. Bak tot de roze kleur verdwenen is en doe de ketjap en sojasaus erbij. Dek af en smoor nog 2 minuten. Meng er de dragon door. Eet er gekookte aardappelen bij. Wijn: chenin blanc.