Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Eendenborst met citroengraskruim

De Indonesische keuken rockt! Dat stelt Vanja van der Leeden die recent haar eerste boek, Indorock, uitbracht (Nijgh Culinair, € 34,99). En ze bewijst het. Terwijl er al veel uitstekende werken over de traditionele Indonesische keuken verschenen (Gerugang) en verschijnen (Keasberry), zijn er voortrekkers als Pascal Jalhay en nu Van der Leeden die nieuwe wegen zoeken. Vanja klotst van het Indonesische bloed, maar haar oma kon niet koken. Daardoor hield ze in haar vak als schrijvend kok lang het Indische op afstand, tot dat bloed dan toch kroop waar het niet gaan kon. Samen met partner en fotograaf Remko Kraaijeveld dook Vanja in de oude recepten en gebruiken, reisde naar de eilanden en vond haar eigen Indonesische keuken uit. Resultaat: een zeer compleet, prachtig kookboek dat flitsende combinaties biedt, foolproof recepturen plus een weldadige toelichting op alle terreinen.

Er is een lastigheidje, maar dat valt Vanja niet aan te rekenen: Indonesische gerechten bevatten ongelofelijk veel ingrediënten. Twintig is niks bijzonders. Om de potentiële kopers niet te ontmoedigen en elk recept (zogenaamd) op een pagina te laten passen zijn de smaakgevende kruidenmengsels, boemboes, naar het eind van het boek verplaatst. Mengsels die elk ook weer bereid moeten worden. Het is niet anders, jongens. Daarom een recept van mijzelf; nu hopen dat het genoeg rockt.

 

Eendenborst met citroengraskruim

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

2 wilde-eendenborsten, of 1 magret de canard

Sap van 1 à 2 limoenen

3 stengels citroengras

1 rawitpepertje

1 Spaanse peper (lombok)

4 flinke tenen knoflook, fijngehakt

4 cm gember, geschild en fijngehakt

2 eetlepels olie

150 ml kokosmelk

1 theelepel suiker

1 theelepel trassi of 1 eetlepel nam pla

Verse koriander of peterselie, gehakt

 

Wrijf het vlees in met zout en wat limoensap en laat even staan. Verwijder de harde buitenste bladeren en het harde begin van het citroengras en hak al het wat zachtere ongelofelijk fijn. Verwijder van de pepers de pitjes en hak de pepers fijn.

Fruit citroengras, knoflook, gember en pepers rustig in de olie tot de knoflook goudbruin kleurt.

Haal de helft van het mengsel uit de pan en bewaar. Doe de suiker, trassi en kokosmelk bij de rest in de pan en kook in tot saus. Breng op smaak met zout en limoensap.

Bak de eendenborst(en) rustig lang op het vel en kort op de vleeskant, in totaal is 8 minuten genoeg. Laat 5 minuten rusten. Serveer op de saus en garneer met het gebakken kruim en gehakte koriander. Eet met rijst en groente.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Eendenborst met citroengraskruim

  1. Verliefd op Onno’s schrijfstijl, ook dit Italië boek toegevoegd aan de Kleynsrij in mijn boekenkast. Het doet verlangen naar een eindeloze vakantie in het land zelf. De verhalen zijn meeslepend sfeervol.
    De recepten? Tsja, Italiaanse recepten blinken uit in eenvoud. Het is meer “gewoon” aan de gang in de keuken met hart, honger en kookervaring. Gelardeerd met de verhalen een niet te versmaden boek in ieder geval.

  2. Waarbij opgemerkt dat mijn reactie onder t Italië boek moet staan en niet onder dit recept wat ik vanavond ga proberen, overigens met kippendijen, ongetwijfeld ook heerlijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.