Pril geluk, laat ik ze zo maar eens noemen, die donderse ministuitertjes, die rakkers in hun knappende peul, zoet en sappig, groen en vriendelijk. Jazeker, ik heb de eerste Hollandse verse doperwtjes weer kunnen kopen. Het is elk jaar weer een worsteling met het groenteverkoopwezen in dit land. Velden vol worden ervan geteeld, erwten tot de einder, maar de opbrengst verdwijnt subiet in pot, blik en diepvriespak. Wat er dan als vers erwtje bij de groenteman komt, is te lang doorgegroeid, ziet eruit als een groene kapucijner en smaakt helaas ook zo. Van een kilo ongedopte erwten houd je dan zo’n vier ons over. En dat moet helemaal niet! Tweeëneenhalf ons, dat is beter, drie desnoods. En ja, nu had ik ze. Ze waren vroeg, dit jaar. Meestal moet ik tot eind juni wachten.
Wat is er zo briljant aan verse erwtjes? Hun schaarste natuurlijk. Asperges kun je tegenwoordig op elke straathoek kopen, en doordat de omzet ervan zo toegenomen is, is de kwaliteit ook veel beter. Maar goede, onvolgroeide erwtjes, teer en zoet, die zijn er bijna nooit/nergens. Marjoleine de Vos beklaagde zich zaterdag in de NRC ook al, en concludeerde dat je dan maar beter diepvries kunt nemen. Ja, zeg ik aarzelend, maar dan is het speciale er niet. Diepvrieserwtjes zijn zo uniform, allemaal precies even groot, even groen, even rond. Het perfecte is voorbehouden aan de goden, vinden de Navajo’s, en maken daarom zonodig met opzet een foutje in elk geweven kleed. Goden en erwtenverwerkers, zeg ik. Welke diepvriezer verpakt nou eens heel rustiek zo’n rommeltje? Dat zou pas concurrentie zijn voor de verse erwt.
Verse erwtjes zijn het lekkerst op zijn Frans, vreemd lang gestoofd met kropsla en ui, een beetje spek en veel roomboter. En vergeet het schepje suiker niet. Vreemd dat zoet lekkerder wordt door het iets te versterken.
Dop de erwtjes. Dompel de uitjes een half minuutje in kokend water, daarna pellen ze veel gemakkelijker. Smelt de boter, leg er de sla in en verdeel de andere ingrediënten erover, behalve de peterselie, plus zout. Voeg geen water toe. Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan. Drie kwartier is ook goed. Af en toe omscheppen, dat is alles. En er tot slot wat peterselie over strooien.
Doperwtjes op zijn Frans
Voor 4 personen
2 kg verse Hollandse doperwten in de peul
75 g roomboter
16 kleine uitjes, of 1 grote ui grof gesneden
het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden
2 theelepels suiker
50 g mager rookspek, in blokjes
handje gehakte platte peterselie
6 reacties op “Recept doperwtjes 2012”
Wat een leuk recept! Meteen geprint. Mijn doppers moeten nog wel een week verder rijpen schat ik. Moeten ons nu nog behelpen met peultjes, maar dat is ook geen straf.
Heel apart, lijkt echt zo'n jaren 50 recept ergens uit midden-Frankrijk. Buiten heet, binnen koel. Dikke bromvlieg. Aan tafel met zo'n plastic blokjes & bloemetjeskleed erover dat ook een beetje chemisch ruikt. Wiebelstoelen met gevlochten riet.
Ik ben gezegend met een vriendin met een moestuintje. Daar groeien erwtjes in en Romeinse sla en uitjes. Stukje rookspek van de bioslager. Glaasje koude Pinot Blanc, dat wordt een mooie voorjaarslunch, dankjewel Onno.
Prachtige sfeerschets! Zo is het precies. Die drie kwartier heel zachtjes garen is ook al zo jaren vijftig. Maar het werkt!
heb jarebn in Frankrijk gewoond maar dit recept was ik vergeten! Dank voor het opfrissen van mijn geheugen. Coleta
Wat ik grappig vind is dat je dit recept elk jaar geeft. Dan moet het dus lekker zijn. Vanavond eindelijk geprobeerd, en ja inderdaad, verrukkelijk! Dit gaat een favoriet worden! Bedankt.
De doperwtenoogst in mijn moestuintje is bijzonder rijk dit jaar! Op zoek naar recepten dus. Ga het vanavond uitproberen.