Een zachtgekookt eitje, zo’n helemaal ideaal koksschoolhandboekeneitje, het wit gestold, de dooier vloeibaar, de dooier helemaal in het midden ook, daar zit ik achter, en ik doop er ranke reepjes geroosterd brood in. Om me heen zitten dames met hondjes, nette beestjes die zoet onder de tafel blijven tot hun nette bazinnen hun nette patisserie op hebben. Dit is dan ook de tearoom van patissier Wittamer op de Grote Zavel in Brussel, een bedevaartsoord voor suikeraanbidsters.
Wittamer is hofleverancier, wat je in België letterlijk moet nemen. En ik vind het een koninklijke geste dat er niet alleen met zoet ontbeten kan worden, maar met zo’n eitje.
Klassiek, het is alweer klassiek, net als bij restaurant Vincent waar ik vorige week over sprak. Best mogelijk dat er ergens in Brussel ruig geëxperimenteerd wordt op het scherpst van de gastronomische snede, maar dan heb ik er niet van gehoord. Ik verwacht het niet en ik mis het nog minder. Dat overpeins ik ’s middags achter een glaasje ‘half-and-half’, half mousserende wijn, half witte wijn, hét drankje dat dames met hondjes drinken bij Cirio, een historisch tempeltje van goudglanzend cafégeluk naast de Beurs.
Brussel is een hel voor afslankers, met zijn wafels, zijn pralines, zijn fritten, zijn gebak en zijn vloed aan romige restaurants. Maar ik slank niet. Zodat ik van Wittamer een poezelig ogend taartje van gezouten karamel mee naar huis neem. Briljant natuurlijk. Dus Onno Kleyn ging naar Brussel en voor jullie is er niet eens een T-shirt! Als doekje voor het bloeden een toetje:
Verwarm de oven voor op 180 °C en verhit de melk – pas op voor overkoken. Doe de suiker met 3 eetlepels water in een pan en verhit al roerend. Giet, als de kleur van de massa lichtbruin is, de melk erbij. Pas op, het spat! Roer tot de karamel opgelost is.
Klop de eieren glad met het snufje zout in een grote kom. Haal de melk van het vuur en giet hem al kloppende met een garde door de eieren. Verdeel over 4 ovenschaaltjes. Zet die in een ovenslee in de oven en giet een laag kokend water in de slee. Bak de crèmes circa 30 minuten in de oven. Ze zien er misschien nog zacht uit, maar zijn gaar als een erin gestoken mes er droog uitkomt. Laat de crèmes afkoelen en zet minstens een uur in de koelkast. Draai de koekjes tot kruim met een machientje en strooi over de desserts.
Crèmedessert met gezouten karamel
Voor 4 personen
350 ml volle melk
100 g suiker
2 eieren
minisnufje zout
4 ovenschaaltjes
30 g fijne boterkoekjes, zoals crèpes dentelles
2 reacties op “Recept crèmetoetje met gezouten karamel”
Ik zie ze zitten, de hondjes en de baasjes.
Er blijkt verwarring te bestaan onder lezers: gezouten karamel? Maar het zout gaat bij het ei!
Ja, waarom niet zeg? De hele mikmak gaat door elkaar, dus waarom zou je het zout eerst bij de suiker doen? Of door de karamel? Er treedt geen bijzondere chemische reactie op of zo.