Op de Culinaire Kalender is het recept voor de frisse citroentaart verminkt terechtgekomen. Heel vervelend. Hier de volledige versie.
Frisse citroentaart met merengue
Voor 8 personen
Bereiden: 30 minuten / In de oven: 30 minuten
Voor het deeg:
1 ei
125 g suiker
125 g zachte boter
250 g bloem
snufje zout
wat boter en bloem voor invetten
Voor de vulling:
100 g boter
100 g suiker
4 eieren
2 biologische citroenen
Merengue:
2 eiwit
100 g basterdsuiker
Verwarm de oven voor op 180°C.
Deeg: gooi alle ingrediënten in de keukenmachine en maal snel tot een deeg. Of klop met een mixer het ei en de suiker wit en schuimig. Doe bloem en zout erbij en klop tot het een soort zand is. Kneed dan de boter erdoor en maak er een bal deeg van. Laat in de koelkast een kwartiertje rusten.
Vulling: smelt intussen de boter in een kleine pan met dikke bodem. Klop met de mixer de suiker erdoor, vervolgens de eieren tot het een mooie gele massa is. Rasp de schil van de schoongeboende citroenen en pers ze vervolgens uit. Doe rasp en sap in de pan. Laat het geheel op een heel zacht vuurtje langzaam dik worden, af en toe even doorkloppen tegen klonteren.
Vet een springvorm (Ø 24 cm) in met boter en bepoeder met wat bloem. Verdeel het deeg over de vorm en duw het goed uit: hoe dunner, hoe lekkerder. Giet de dikke hete citroensaus voorzichtig in de vorm en zet die op het rooster in het midden van de oven.
Maak intussen de merengue: klop de eiwitten goed stijf en voeg halverwege de basterdsuiker toe.
De taart moet in totaal 30 minuten in de oven. Haal hem halverwege eruit om het eiwit erover te scheppen, en zet hem dan dus nog een kwartier terug in de oven.
Vriendelijke groeten,
Onno Kleyn