Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Braadworst met tomaat en vinaigrette

Zwierig ondertekent ze immer haar instagramposts met ‘uw cuisinière’: Hanneke Schouten, de one-womankookshow van Le bouchon du centre in Amsterdam. Zelf komt ze in de berichtjes nooit in beeld, van de selfieërende generatie is ze niet, onderwerp is steevast eten, uit de heup geschoten kieken van voedsel op borden of onderweg daar naartoe. Terwijl ik dit schrijf is ze net terug van een van haar kwartaalse werkbezoeken aan Lyon, waar ze zich laaft aan de culinaire cultuur, inkopen doet en uitblaast van de kokerij in Mokum. Schouten bestiert in haar eentje – keuken en bediening – een bouchon, een eethuis in de Lyonnese traditie, zonder enige concessie aan Nederlandse smaken en gewoontes. Je eet bij haar om je francofilie te onderhouden, koude beaujolais te drinken, orgaanvlees te eten, te spelen dat je helemaal geen drassige Nederlander bent maar een joyeuse levensgenieter die ook bij de lunch – Hanneke doet geen diner – een paar glazen wijn niet uit de weg gaat. Ik voel mij daar thuis. Anders dan thuis echter moet je vechten voor een plekje, net als overal in de horeca reserveert iedereen weken tevoren de agenda’s vol. Als troost zijn er de instagramberichtjes. Over het ‘personeelseten’ bijvoorbeeld. Daar verscheen een hapje dat ik subiet namaakte. Voorwaarde is een happige, liefst wat grove verse varkensworst. In Frankrijk geen probleem, hier misschien even zoeken.

 

Braadworst met tomaat en vinaigrette

Lunch/hoofdgerecht voor 2

 

1 fikse theel. mosterd

2 theel. wijnazijn

5 eetl. olijfolie

2 stevige, liefst niet overrijpe tomaten

1 lenteuitje

handje platte peterselie

200 g grove braadworst

 

Klop een vinaigrette van de mosterd, azijn, 4 eetlepels olie (of meer) en breng goed op smaak met zout.

Snijd de tomaten in plakken van 1 cm, niet van de kroon naar de kont maar dwars. Horizontaal zo je wilt, ervan uitgaande dat ze met het kroontje naar boven liggen.

Hak de peterselie en snijd het uitje fijn. Snijd de braadworst schuin in plakken van 1 cm dik. Dat betekent dat je aan beide uiteinden rare hoekjes overhoudt; geeft niet. Bak ze rustig in een eetlepel olijfolie tot ze kleuren en gaar zijn; dat duurt niet veel langer dan 3 of 4 minuten.

Leg de plakken tomaat naast elkaar op een schaal of op de borden en bekroon elk met een plakje worst. Overgiet met de vinaigrette en garneer met ui en peterselie. Wijn erbij: wijn en vinaigrette is altijd lastig, maar sauvignon blanc werkt. Net als koude beaujolais.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.