Ze staat stralend op het omslag, en terecht. Karin Luiten, ‘van Koken met Karin’, zoals ze zich immer voorstelt, ontworstelt zich aan haar girl-next-door-imago. Dat valt nog niet mee als je no-nonsens als culinair belangrijkste karaktertrek hebt en je jarenlang profileert als de anti-pakjes-en-zakjeskoningin van Nederland. Maar het lastigste was wellicht nog het afstand doen van de leuke tekeningetjes die ze voor haar website en boeken maakte. Die gaven sommige uitgaven het uiterlijk van een kinderkookboek.
Dat is allemaal voorbij. De vrolijke tafel – feestgerechten voor elke dag (Nieuw Amsterdam, € 24,99) is een kloek boek zonder illustraties, maar met prachtige fotografie van Harold Pereira, waarbij behalve de gerechten La Luiten elle-même glamoureus in beeld komt. Nog even en we hebben een Hollandse Annabel Langbein.
Maar daar komt u niet voor. U wilt iets weten over dat boek. Mooi. Dat is een uitstekende investering. Want fotograferen is allemaal goed en aardig, maar Luiten is meticuleus als het gaat om receptuur en maakbaarheid. Alles klopt, alles is sukkelproof opgeschreven. En er is zo veel! Ingedeeld in hoofdstukken als ‘verjaardag’, ‘Franse lunch’ en ‘currynight’ tel ik zeker 120 recepten, genoteerd voor 4 personen, maar bedoeld om middels vermenigvuldiging uitgebreid te worden naar aantallen van feestelijke omvang. Ook voor kerst kun je er terecht. O, en voor veel, weldadig veel groente. Kijk maar eens hier:
Fleurige bloemkool-paprikasalade
Voor 4 personen
1 bloemkool, in heel kleine roosjes
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene of gele courgette
handje kerstomaatjes
1 eetlepel ras-el-hanout (Marokkaanse winkel)
2 eetlepels geschaafde amandelen
scheut olijfolie
dressing:
100 ml Turkse yoghurt
sap van ½ citroen
2 eetlepels olijfolie extra vergine
1 teen knoflook
handje platte peterselie
Verwarm de oven op 200 graden. Verdeel de bloemkool over een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel met ras-el-hanout, zout en een ferme scheut olijfolie. Snij de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Schuif de bloemkool wat opzij en leg de paprika’s met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Rooster 20-30 minuten tot alles licht geblakerd is. Laat de paprika’s een kwartiertje rusten in een plastic zak, daarna kun je de schil er gemakkelijk aftrekken. Scheur ze in repen.
Snij terwijl de groente in de oven staat de courgette is plakjes en bak ze om en om in de grillpan tot de donkere streepjes krijgen. Snij de kerstomaatjes doormidden. Rooster alvast het amandelschaafsel al omscheppend goudbruin; dat gaat het best in een koekenpan die je met een keukenpapiertje ingevet hebt met wat olie.
Verdeel alle groenten over een grote schaal.
Dressing: Hak de peterselie fijn, haal de knoflook door de knijper. Klop van de ingrediënten plus wat zout en peper een vrij dunne dressing. Giet in strepen over de groentesalade. Garneer met de amandelen.
1 reacties op “Boekbespreking Vrolijke Tafel Karin Luiten”
Inderdaad, alle recepten van Karin zijn lekker, en niet al te moeilijk, maar dat is ook de kracht! Dit boek heet dan wel de vrolijke tafel maar ik werd in vorige boeken juist ook vrolijk van de tekeningetjes. Ik denk nog vaak terug aan t veelzeggende tekeningetje van een iets te fanatieke hobbykok met hakmes in handen en daarbij de tekstballon "lekker hakken"….geweldig! De humor in haar tekeningetjes, maar ook in haar teksten op de site en in haar rubriek spreekt mij aan. Koken moet vooral leuk zijn, en dat is het dankzij Karin's inbreng.