Bonen, mevrouw, u weet wel waarom! Helaas. Dat weten de meesten helemaal niet. En de heren net zo min. 2016 is door de Verenigde Naties bestempeld tot Jaar van de Peulvruchten, in een poging die heerlijke, edele, gezonde, deels vleesvervangende en nauwelijks milieubelastende erwten, bonen, linzen, kapucijners en verdere familieleden uit de anonimiteit te sleuren. Hulp komt uit onverwachte hoek: vlak voor de zomer verscheen er al een boekske van niemand minder dan Herman den Blijker, per vandaag gevolgd door een uitgave van Joke Boon. Nee, dat is geen gelegenheidspseudoniem.
Herman over bonen (uitg. Fontaine) is een hoerawerkje met recepten en een pietsie info, in elkaar gehoest op een achternamiddag. Laat ik het daar bij laten. Boons Bonen! (uitg. Carrera) echter is het boek om 2016 peulvruchttechnisch met vertrouwen tegemoet te treden. Een fascinerende speurtocht langs alle aspecten van de zaden van de vlinderbloemigen is fijntjes gedoseerd door de hoofdstukken, zodat lui die alleen op bezoek komen vanwege lekker er geen hinder door ondervinden. En dat lekker blaakt ons tegemoet vanuit opwekkende foto’s en de recepten.
Zoals ik al zei, de meeste mevrouwen en meneren weten niet goed wat ze met bonen, linzen en erwten aan moeten. In het driehoekje aardappelen-vlees-groente passen ze ook lastig. Ze zijn alle immers drie tegelijk. De doordeweekse kokerij moet ervoor op zijn kop, maar daar hebben we nu Boons Bonen! voor. Met 144 recepten buitelen we het ganse jaar door, middels de op maand ingedeelde hoofdstukken. En o, er is zoveel meer dan chili en kapucijnerpot. Zoals:
Countrykoekjes met bonen en kaas
Voor 10-12 stuks
100 g havermout
1⁄2 theel. bakpoeder
25 g oude kaas, geraspt
125 g gekookte kidneybonen, uitgelekt
30 g zongedroogde tomaat op olie
1 opgehoopte theel. groene jalapeñopeper uit een potje (ca. 10 g)
1 ei, losgeklopt
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de havermout met bakpoeder, een snufje zout, een draai peper en de geraspte kaas. Prak de bonen met een vork tot een grove puree.
Snijd of knip de zongedroogde tomaat in kleine stukjes. Hak de jalapeñopeper grof. Meng dit door de bonenpuree. Meng de bonenpuree samen met het ei door het havermoutmengsel. Meng alles goed en vorm van het mengsel 10 tot 12 kleine hoopjes op de bakplaat. Druk ze iets plat met de achterkant van een lepel.
Bak ze in het midden van de oven in 15-20 minuten bruin en gaar. Eet ze liefst warm.
7 reacties op “Recept countrykoekjes met kaas en bonen – Boekbespreking Joke Boon”
Pureer de witte limabonen eens…een verrukkelijke puree! gooi wat gemengde bonen een in een stoofpot met wat je maar wilt aan stukjes worst, spek en/of andere kleine stukjes vlees, gooi daar wat van je eigen kruidenmengsels in, voeg specerijen naar keuze toe en je kan wel 1000 keren of meer een gevariëerde bonenschotel op tafel zetten! pak linzensoepen in oneindige combi's, van Indiaas tot Morakaans, tot Mexicaans..of maak gewoonweg al die lekkere Hollandse recepten van bruinenbonensoep( Zéér gewaardeerd door wijlen Elizabeth Taylor!), pureer groene erwten eens met spruitjes en wat toeters en bellen van jezelf, maak eens linzenkoekjes…etc…etc…etc…GEWELDIG! Ik doe dat al jaaaaaaaaaren.
Beste Onno,
Bedoel je met havermout, havermoutvlokken of havermoutmeel. Geen brinta toch?
Groeten Antoinette
Bedoelde ik maar wat. Ik ga het aan Joke vragen.
'De gewone, oftewel de allergoedkoopste,' is Jokes antwoord. En geen Brinta uiteraard. Dat is helemaal geen havermout.
Geen recept van de bruine bonenbende?
Antoinette.
Nee, zeg, waarom? Joke doet het geweldig!
Hallo Onno,
Havervlokken dus en geen havermeel. Ik ga het boek bestellen.
Antoinette.