Doorgesausde wijnslurpers kunnen er hele bomen over opzetten: smaakte de wijn van voor de phylloxera anders dan die erna? Eind 19e eeuw werden de wijngaarden in Europa verwoest door de druifluis met die naam. Enten op resistente Amerikaanse onderstokken bleek de oplossing. Maar heeft dat de smaak beïnvloed? We zullen het nooit weten; veel te veel factoren dragen bij aan de smaak van wijn. Er zijn weliswaar nog steeds streken waar druiven op hun eigen wortels staan, waar door zandige grond of waterschaarste de phylloxera niet kon aarden, maar die zijn weer niet te vergelijken met de regio’s waar de favoriete wijnen van de doorgesausden vandaan komen, Bordeaux en Bourgogne vooral. Chili is phylloxeravrij, net als de zandgronden bij de Camargue in Frankrijk en stukjes van La Mancha, gebieden zonder eerbiedwaardige wijntraditie. Uit La Mancha komt deze Yemanueva Airén de pié franco; pié franco betekent eigen voet. In het schurend hete klimaat van Midden-Spanje is biologisch werken vrij makkelijk, dus dat is hij, net als verheugend modern. Want in de hitte frisdroge, iets staalachtige witte wijn maken, met een bloemig aroma met sliertjes peer en anijs, is een recent geleerde kunst. Smaakt bij allerlei visgerechten, bij salades en bij voorjaar.
Yemanueva Airén de pié franco, Bodega la Tercia
Marqt € 6,99