Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Biefstuk met tijm en roze peper

Het zomerse leven in Bourgogne nodigt uit tot zomers koken. Wat begint met zomerse inkopen doen, vooral de markt, naar keuze zondags in Chablis, woensdag en zaterdag in Tonnerre, donderdag in Ancy-le-Franc. Er heerst steevast een lome, gezellige sfeer. Als we vroeg gaan hoeven we niet in de rij te staan, maar zo efficiënt zijn we niet, willen we niet zijn. Eerst koffie. En nog eentje. Ondertussen paradeert het inkopend publiek voorbij, het complete repertoire waaruit Asterixtekenaar Uderzo zijn inspiratie haalde, dik, dun, scheef, trots, mank, met en zonder hoed, in jurk, shorts, linnen of katoen, camouflagebroek of zomerpak. En dat zijn dan de inboorlingen die daadwerkelijk hun voorraden komen aanvullen. Zij strijken met hun gevulde manden gaandeweg naast ons neer en zijn de koffie al lang voorbij. Een kleintje wit moet het worden, chablis uiteraard, van de meest bescheiden soort. Zo vanaf half elf verschijnen de toeristen die slechts komen voor de pret. Dan zetten wij ons in beweging en gaan naar Thomas voor de kaas, naar de boucherie chevaline voor paardenbiefstuk, naar George en Julie voor de groenten en het fruit. Maar we lopen toch even de hele lengte van de markt op en neer, want wie weet heeft de biologische teler bijzondere spullen, zo’n gulle bos donkere basilicum of van die piepkleine, schonkebonkige worteltjes, zoals laatst. En overal staan we in de rij. Mooi zo.

 

Biefstuk met tijm en roze peper

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

250 g paarden- of ossenhaas of een ander mooi stuk vlees, aan een stuk

15 g boter

2 eetl. olijfolie

3 takken tijm

1 teen knoflook, geplet

50 ml witte wijn

2 eetl. droge roze peperbessen (potje, of anders groene in pekel)

75 ml crème fraîche

 

Zout het vlees. Verhit de boter en olie in een koekenpannetje en bak er het vlees in. Zo’n wat groter stuk heeft even tijd nodig, dus doe rustig aan, keer en bedruip regelmatig. Leg de tijm en de knoflook bij het bakken naast in de pan. In totaal is 6-7 minuten genoeg.

Haal het vlees uit de pan, verwijder de knoflook en blus met de witte wijn. Doe er de peperbessen bij. Laat even bruisen en voeg dan de room toe. Roer glad en draai het vuur uit.

Snijd het vlees in plakken, wacht even en voeg het uitlopende sap bij de saus. Serveer met de takken tijm bovenop. Gebakken aardappeltjes smaken er perfect bij en qua wijn mag je je favoriete rode opentrekken.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.