Ik zei het eerder, ik zeg het opnieuw: ik ben een fornuisleuner, en geen ovenschuiver. Het in de oven duwen van te bakken eetbaarheden, vooral zoete, lijkt niet bij mij te horen. Maar zoiets gaat knagen, na verloop van tijd. Een piepklein schuldgevoeletje kiemde, werkte zijn bescheiden worteltje naar beneden in de hersenschors en spreidde tere blaadjes in mijn culinaire bewustzijn. Kortom, ik stortte mij onlangs op het bakken van baba’s. Baba’s met rum, om precies te zijn; vanwege de zaterdagse drankrubriek had ik hier nog de onvolprezen Surinaamse rum van Borgoe staan.
Baba’s zijn onsmakelijk droge cakejes die met hulp van suikerstroop en drank omgetoverd worden tot lekkere hapjes, onbetamelijk, zompig, kledderig, liederlijk zoet.
Het verhaal wil dat de baba’s zijn uitgevonden voor koning Stanislas van Polen, die twee keer zijn koninkrijk verloor en toen van Lodewijk XV, zijn schoonvader, het hertogdom Lotharingen kreeg. Onzin, vond Alan Davidson in de Oxford Companion to Food. Baba’s danken hun naam aan het Slavische woord voor moeder en de cilindervormige baksels zijn al zeer oud, misschien al middeleeuws. Wel is in Frankrijk de gewoonte ontstaan om ze in suikerstroop en drank te drenken.
Er zijn massa’s recepten voor. Het hoort met echte bakkersgist, maar het kan ook met bakpoeder. Nou ligt de lat bij baba’s niet heel hoog: een droog cakeje is makkelijker dan een niet-droog cakeje, zou ik zeggen. En inderdaad, het lukte meteen de eerste keer.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180). Vet 6 cupcakevormpjes in met boter. Scheid de eieren. Klop de dooiers met de suiker tot het mengsel wit wordt. Voeg de melk toe en dan de gezeefde bloem en het bakpoeder. Klop in een schone kom met schoon materiaal de eiwitten met het snufje zout stijf. Spatel ze voorzichtig door het dooiermengsel – niet roeren. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak ze 18-20 minuten, tot ze goudbruin zijn. Haal ze meteen uit hun vormpjes.
Kook het water met de suiker voor de siroop tot de suiker is opgelost. Doe er de rum bij. Drenk de baba’s één voor één in de siroop, wentel ze en laat ze uitdruipen in een diepe schaal. Schenk overgebleven siroop in de schaal.
In plaats van rum kun je ook andere drank nemen; limoncello rukt op in de babagelederen.
Baba’s met rum
voor 6 stuks
roomboter om in te vetten
60 g suiker
3 eieren
2 eetlepels melk
125 g bloem
1/2 zakje bakpoeder
snufje zout
siroop:
0,5 liter water
250 g suiker
100 ml bruine rum
4 reacties op “Recept baba’s met rum”
Eindelijk! Cupcakes! En wat voor… Ik dacht nou toch altijd dat het typisch Napoletaans was. Maar ik heb het wel vaker mis. Als je het niet erg vindt loop ik er even voor naar de pasticceria. Ik heb namelijk geen cupcakevorm in huis. Nog niet.
Jij kunt tenminste nog babas kopen, bij de pasticceria. Hier lukt dat niet.
Vind je dit gemakkelijk in België?
Al vretend je zelf bezatten, godallemachtig wat een heerlijke luxe!