Dat kan zomaar gebeuren: dat je getweeën een kalender maakt en dat je dan elkaars recepten aanpakt en soms van twee één maakt en dat het dan mis gaat. Karin Luiten vindt het heel erg – ik ook natuurlijk – maar eigenlijk, eigenlijk ben ik al onder de indruk van het feit dat het maar één keertje is gebeurd. Op zo’n hele kalender! Hulde aan Karin. Ik ben veel chaotischer. Ah, maar u vraagt zich af waar het over gaat? Over doperwtjes. Over doperwtjessoep. Karin had er een van diepvrieserwtjes, ik een van die uit blik. Die raakten op een foute manier met elkaar verstrengeld op het blaadje van 18 februari. Daarom hieronder de twee originele versies, dan mag u zelf kiezen.
1. Diepvriesdoperwtjessoep (van Karin)
Voor 4 personen
Bereiden: 20 minuten
1 grote ui, gesnipperd
2 (ham)bouillonblokjes
125 ml slagroom
wat blaadjes verse munt
Neem een soeppan en smoor de ui in de boter, onder een deksel, tot hij helemaal zacht is. Doe de erwtjes erbij en voeg een liter kokend water, de room, de muntblaadjes, de bouillonblokjes en peper toe. Kook 10 minuten, niet langer, dan gaat het frisse groen eraf, en pureer goed met de staafmixer. Mocht de soep nog te korrelig zijn van de doperwtenvelletjes, haal hem dan even door een roerzeef voor een fluwelig zacht resultaat.
2. Blikdoperwtjessoep (van Onno)
Voor 2 personen
Bereidingen: 20 minuten
1 ui, ragfijn gesnipperd
blik à
wat blaadjes verse munt
peper
Neem een soeppan en smoor de ui in de boter, onder een deksel, tot hij helemaal zacht is. Doe de erwtjes erbij met hun vocht en voeg ongeveer een halve liter water toe. Maak heet en pureer alles met de staafmixer. Voeg peper toe, snij de blaadjes munt aan ragfijne reepjes en decoreer er de soep mee.