Waarom deze rosé? Allereerst omdat het rosétijd is. Maar ja, dan moet zo’n wijn wel passen bij de vis met zijn anijssmaak van gisteren. Een beetje pit hebben, naast al dat zonnige roze gebloos. En dan weer niet zo’n hupsakeeig zuurtjesaroma en verstopte zoetjes, want dat hoort allerminst bij het Zuid-Franse zomergevoel, bij stoppelig geschroeide heuvels en wilde venkel…
Het werd een rosé uit de Languedoc, van de syrahdruif. Die levert kracht en intense fruitgeuren aan vooral rode wijnen. In combinatie met bepaalde gistsoorten kan er in rosés precies dat hupsakeeig aroma ontstaan waar ik een hekel aan heb, maar het is bij deze Hauts de Janeil keurig vermeden. Hij is afkomstig van een bedrijf in Maury, op de zuidelijke flanken van het Corbièresmassief. Vanwaar je de zeebaarzen bijna in de Middellandse Zee kunt zien spartelen.
Verkrijgbaar
Wijnwinkels van Gastrovino (adressen op www.gastrovino.nl), 6,95 euro.