Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Spruitjes met gerookte forel en mierik-tahinsaus

Dat ik ooit nog eens over gezond eten zou schrijven, het is nauwelijks te bevatten. Maar ja, voortschrijdende leeftijd, voortschrijdend inzicht. Ik eet meer groente bijvoorbeeld. Het was me altijd een raadsel hoe je die veelgenoemde norm van 250 gram per dag zou moeten halen. Haal ik nóg niet trouwens, omdat ik sowieso minder eet dat de voedingsinstanties verwachten (wat was het, zes boterhammen per dag? Haha). In ieder geval begin ik elke lunch met een slaatje. Van rauwe dingen, maar zeker ook gare. Dat vereist een gestructureerde aanpak: ik koop flinke porties groente en bereid die ’s avonds als ik toch al kook. Nu zijn spruitjes in het seizoen, net als knolselder en venkel, rodekool en savooie. Spoel alles koud, zet het weg en gebruik er elke middag wat van, samen met wat peulvruchten uit blik of van eigen kook, linzen, kikkererwten, en wat rauw spul. Puntpaprika’s, verse kruiden, little gems of mini-romana’s of hoe ze die dingen nu weer noemen.

Nu worden eetoverdenkers in deze fase van het leven nog wel eens fanatiek. Erger, ze denken dat ze met de nieuwe aanpak een kaartje voor het eeuwige leven hebben. Daarmee werd ik rauw geconfronteerd toen een dierbare wijnschrijfcollega plotsklaps overleed, onlangs. Een jaar of vijf geleden ging hij heel veel lopen, viel fors af, slikte nooit nog enige alcohol door en at vegetarisch. Desondanks the shit happened. Laten we dan ook vooral lekker eten. Een voor- of lunchhapje vandaag.

 

Spruitjes met gerookte forel en mierik-tahinsaus

Voor/lunchgerecht voor 2 personen

 

250 g spruitjes

1 dikke eetl. tahin

1 eetl. geraspte mierik (potje)

150 g gerookte forel

garnering: een groen kruidje, gehakt

 

Haal de spruitjes af en kook ze beetgaar in gul gezouten water, in circa 5 minuten. Kiep ze in koud water, laat even staan en laat ze uitlekken. Ik kreeg naar aanleiding van een ander recept een lezersvraag waarom ik ‘gul zout’ opschreef, maar dat is omdat met het koud spoelen weer een deel verdwijnt.

Snijd de spruitjes overlangs door.

Roer de tahin met de mierik en voeg beetje voor beetje water toe tot je een saus hebt. Eerst schift het, daarna komt het goed. Breng op smaak met zout. Meng de helft van de saus door de spruitjes.

Verdeel de forel in stukken. Doe de spruitjes in een diep bord, leg er forel op en kringel de resterende saus over en om het gerecht. Garneer met groen. Wijn: viognier.

Op 3 november 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Spruitjes met gerookte forel en mierik-tahinsaus

  1. Hoi Onno, altijd een plezier om jouw nieuwsbrieven te lezen en inspiratie op te doen voor mijn eigen kokerij.
    dank je wel daarvoor.
    Ken je mijn trucje voor de schiftende tahin?
    Beetje bij beetje heel warm water toevoegen ipv koud en dan pas het citroensap.
    Dan komt het nog sneller goed. Het meer of minder schiften hangt trouwens ook af van het merk. De ene pot is de andere niet. Leuk dat het jullie goed gaat; dat je dochter in je voetsporen treedt; dat je nog zingt en dat jij en Juliëtte nog zo’n mooi paar zijn! lieve groet, ook aan Juliëtte.

    1. Ha Marianne, dank! En nee, die aanpak kende ik niet. Wel dat de ene pot de andere niet is, dat het scheelt of er meer of minder olie meekomt enzovoorts. Maar uiteindelijk lukt het altijd. Ik heb het zeer getroffen met C en J, klopt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.