Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Pittige kip met sesam

Het begint behoorlijk op te vallen: de stroom van verse culinair-historische boeken. In deze krant werd even geleden al aandacht geschonken aan het prachtige Het kookboek van Nederland, waarin Garrelt Verhoeven en Jonah Freud middels 100 recepten de Nederlandse kookboekgeschiedenis doorwandelen. Een feest. In het al even fraai uitgegeven Een culinaire tijdreis nemen onder andere Manon Henzen en Alexandra van Dongen 1000 jaar koken in Rotterdam onder de loep. Dat is een heel andere, bredere kijk, want kookboeken waren en zijn geen één-op-één afspiegeling van wat mensen koken en eten. Trouwens, ‘in Rotterdam’ is op de keper beschouwd een vreemde kreet, aangezien die stad nooit een afwijkende keuken heeft gehad ten opzichte van de omgeving en zelfs van de complete Lage Landen. Maar Van Dongen is conservator historische vormgeving van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen en weet fascinerend veel over de relatie tussen oude potten en pannen en het culinaire leven van vroeger.

In Wat schaft de put? graaft ‘foodarcheoloog’ Jeroen van Vaerenbergh op bevlogen wijze in ons culinaire verleden, waarbij je dat ‘ons’ als Vlaanderen moet begrijpen. Net als bij Rotterdam kan dat eigenlijk nauwelijks, je kunt het boek dan ook als een culihistorie van onze dreven lezen.

Zeer aanbevolen allemaal, elk op eigen wijze. Alle auteurs laten de geschiedenis doorlopen tot de huidige dag, Van Vaerenbergh heeft zelfs door het boek heen wat milieu-moralistische aanbevelingen voor het heden. Daarom een modern recept dat alleen maar in onze tijd gemaakt kan worden.

 

Pittige kip met sesam

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

2 kippenbouten

4 eetl. olijfolie

2 tenen knoflook, gehakt

1 flinke eetl. tomatenpuree

2 theel. sambal manis

2 eetl. Kikkoman sojasaus

1 lenteuitje

2 eetl. sesamzaadjes

 

Snijd de kippenbouten op het gewricht door, zodat je drumsticks en dijen overhoudt. Bestrooi met zout. Bak de stukken aan in de olie tot ze een aardig kleurtje hebben. Bak dan de knoflook een minuutje mee. Roer de tomatenpuree met de sambal, sojasaus en 100 ml water los en voeg toe. Snijd het lenteuitje fijn. Houd wat groen achter en doe de rest bij de kip. Dek af en laat op laag vuur 15 minuten sudderen.

Rooster de sesamzaadjes in een droog pannetje tot ze kleuren.

Serveer de kip met saus en strooi het sesamzaad erover, garneer met het achtergehouden groen. Erbij: gebakken groenten, rijst en een glas Côtes du Rhône.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.