Sommige wijnen laten zich er niet onder krijgen door een beetje pittigheid. Zo eentje is de Cellar Door Shiraz 2006 van Shingleback, die ik koos als begeleider van de haas uit mijn Volkskrant Weekendmenu van vandaag. De eigenaars van het wijnbedrijf in de McLaren Vale in South Australia hebben de naam van een malle, worstvormige hagedis uit hun achtertuin, volgens henzelf ‘most loveable’, tot bedrijfsnaam gekozen.
Smaak
Vol, rijk, breed, met bakken weelderig bessenfruit en vleugjes donkerbruine aroma’s, allemaal in een verguld vanillelijstje afkomstig van rijping in Amerikaanse en Franse eiken vaten. Franse wijnen van de sirahdruif als Hermitage kunnen soms streng zijn, maar Australiërs hebben behalve de naam ook de smaak aangepast. Deze shiraz is een riant hoogpolig tapijt waar je helemaal in wegzinkt. Laat je niet afleiden door de schroefdop (een betrouwbaarder afsluiting dan kurk, trouwens); dit is een kanjer.
Verkrijgbaar
Gall & Gall, 9,99 euro.