Aubergines zitten me dwars. Ze maken me ongemakkelijk als ik langsloop in de winkel, zo glimmend en bol en paars. Waarom gebruik je ze niet vaker, fluistert de kosmos me toe. Grillen, bakken, poffen, in de parmigiana, als prutje met tahin, als laag in de moussaka, in stukken in de pasta alla Norma. Mogelijkheden genoeg. Rundvlees en aubergine combineren ook geweldig, dat leerde ik lang geleden op een koude tocht door Noord-Griekenland, en mediterrane groentebaksels als ratatouille en caponata kunnen niet zonder. Maar ik wil wat anders.
Al ver voor onze jaartelling werden aubergines geteeld in India en Indo-China. Misschien waren het aanvankelijk wel die kleine erwt-aubergines die in Thaise curry’s voor een bittere interpunctie zorgen. En zouden die spierwitte er al geweest zijn die de Amerikanen en Australiërs er veel later toe bracht om ze egg-plant te noemen? Rond, lang, dik en dun, effen donkerpaars en gevlamd kwamen ze in de middeleeuwen via de Arabische wereld naar het Middellandse Zeegebied. De verdere opmars richting noorden werd vertraagd door hun groeieisen ten aanzien van warmte. Pas in de jaren 70 begon men ze bij ons in de kassen te telen. Vandaar dat al onze voorbeelden op receptgebied uit zonnige streken komen. Stamppot aubergine met spekjes? No gracias. En opeens verzon ik iets. Omelet met aubergine! Wat vervolgens net zo oud bleek als de weg naar Madrid.
Omelet met aubergine
Hoofdgerecht voor 2-3 personen
2 aubergines
7 eetl. olijfolie
3 lente-uitjes
4 eieren
1 blik gepelde tomaten
1 teen knoflook, gehakt
wat chilivlokken
Snijd de aubergines in stukjes. Meng in een ovenschaal met 5 eetlepels olijfolie en wat zout. Snijd de lente-uitjes fijn en bewaar wat van het donkergroen. Meng de rest door de aubergine. Dek de schaal af met aluminiumfolie, zet in een koude oven en schakel die in op 200 graden. Laat 30 minuten garen.
Meng de aubergine in een kom met de eieren en voeg wat zout toe. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een niet te grote koekenpan, zeg 24 cm doorsnee, en doe het mengsel erin. Bak afgedekt tot alles gestold is, eerst op hoger vuur, na 3 minuten op laag.
Pureer de gepelde tomaten met de staafmixer. Fruit de knoflook in 2 eetlepels olijfolie tot hij gaat bruinen. Voeg de tomaten toe, warm door en draai het vuur uit. Breng op smaak met zout en chilivlokken. Serveer de omelet met de tomatencoulis ernaast en garneer met het groen van de lente-ui. Gebakken rijst is er lekker bij, net als een frisse rosé.